De-Kimpe-251×300-2

Enquête: Wallonië belangrijke zakenparter voor Limburg

Meer dan drie op vier Limburgse bedrijven doet op één of andere manier zaken in Wallonië. Dat blijkt uit een rondvraag van VKW Limburg bij ruim 200 Limburgse grote én kleine bedrijven. Verrassend: de Waalse overheid krijgt op vele vlakken betere punten dan de Vlaamse.

Bijna alle bedrijven die banden hebben met Wallonië, hebben daar één of meerdere klanten. Vooral in de provincie Luik (93%). Bijna 70% van hen heeft leveranciers in Wallonië, met opnieuw Luik als koploper (84%). Iets meer dan een derde werkt samen met bedrijven uit Wallonie: gezamenlijke marktbenadering (45%), kennisuitwisseling (38%) of productontwikkeling (29%).

[caption id="attachment_10382" align="alignleft" width="251" caption="Frederiek De Kimpe."][/caption]20% heeft een vestiging in Wallonië, nog eens 5% denkt er aan. Opvallend is de relatief grote populariteit van Henegouwen als vestigingsplaats, waarschijnlijk als uitvalsbasis richting Franse markt. Ruim één op vijf van alle respondenten (22%) stelt ook mensen uit Wallonië tewerk.

“Met de grootte van het bedrijf hebben deze taalgrensoverschrijdende transacties niet te maken”, stelt Friederiek De Kimpe van VKW Limburg vast. Toch zijn er nog een aantal barrières. “Uiteraard de taal, maar ook de verschillen in reglementering aan beide zijden van de taalgrens.”

Beleid

Opvallend toch is dat de Limburgse ondernemers het Waalse overheidsbeleid hoger aanschrijft dan het Vlaamse. Voor 62% van de respondenten doet Wallonië het beter tot veel beter: het vergunningenbeleid en de milieu-eisen op kop. Enkel op vlak van arbeidsmarktbeleid scoort Vlaanderen een stuk beter.