H.Essers_PortOfLimburg_v5 kopie

Essers en Machiels stoppen 30 miljoen in nieuwe haven

De plannen voor de Limburgse containerhaven op de terreinen van het voormalige Ford Genk, worden stilaan concreet. Het logistieke bedrijf H.Essers en Group Machiels gaan er samen 30 miljoen euro investeren. Tegen de opening in 2023 moeten er al 50 mensen werke

n.

Drie jaar geleden kregen H.Essers en Haven Genk - voor de helft in handen van Group Machiels - van binnenvaartbeheerder De Vlaamse Waterweg groen licht om een containerterminal te bouwen op het stuk industrieterrein van het voormalige Ford Genk vlak tegen het Albertkanaal. De Limburgse familiebedrijven H.Essers en Group Machiels hebben dinsdagavond hun plannen daaromtrent in de vennootschap Port of Limburg ondergebracht. De containerterminal, uitgerust met de modernste faciliteiten en technologieën, zal een capaciteit hebben van 350.000 TEU (containers van 20 voet) per jaar. Dat is drie keer meer dan de huidige containercapaciteit van de nabijgelegen Haven Genk. Er komt ook een speciale installatie om gevaarlijke goederen te handelen. In een eerste fase zal de nieuwe terminal zo’n 50 nieuwe banen creëren.

Albertkanaal
Port of Limburg zou in 2023 operationeel moeten zijn. De voorbereidende werken zijn al aan de gang. De nieuwe containerterminal zal via het Albertkanaal rechtstreeks verbonden zijn met de Antwerpse haven. Tegen dan moeten ook alle bruggen over het Albertkanaal verhoogd zijn, zodat de schepen een vierde lading containers kunnen meevoeren, in plaats van de huidige drie. Haven Genk, voor telkens de helft in handen van Group Machiels en Aperam, zal de bestaande containertrafiek overhevelen naar Port of Limburg, aan de overkant van het Albertkanaal (zie foto). Haven Genk zal zich vanaf dan concentreren op de behandeling van bulkmaterialen, roestvast staal (voor Aperam) en spooractiviteiten. Haven Genk mocht onlangs nog de eerste Chinese goederentrein ontvangen.

Synergie
Zowel H.Essers als Group Machiels zijn al aanwezig op de voormalige terreinen van Ford Genk. Machiels werkt mee aan de uitbouw van Genk Green Logistics, een bedrijvenpark voor de maakindustrie en hoogwaardige logistiek. H.Essers is er al bezig met zijn eigen Dry Port Genk, bestemd voor behandeling en opslag van chemicaliën die complexe logistieke handelingen vergen. Beide familiebedrijven zien dan ook flinke synergieën met de geplande nieuwe containerterminal vlak in de buurt, maar ook voor andere bedrijven in de verre omtrek.

“Dit wordt een speerpunt in de logistieke ontwikkeling van onze regio en versterkt meteen ook de trimodale ontsluiting van Limburg”, maakt voorzitter Louis Machiels van Group Machiels zich sterk. Daar is CEO Gert Bervoets van H.Essers het volmondig mee eens. “Na een eigen spoorterminal (ETG) investeren we nu ook in een eigen waterterminal. Van hieruit kunnen we onze klanten in het binnen- en buitenland slimme logistieke oplossingen aanbieden, door de combinatie van weg, spoor en water”, aldus Bervoets.