Essers legt hallen nokvol zonnepanelen

Het logistiek- en transportbedrijf Groep H. Essers in Genk heeft een installatie voor zonne-energie in gebruik genomen van 220.000 m². Hiermee wordt groene stroom opgewekt die gemiddeld door 1150 gezinnen wordt verbruikt. Op korte termijn zal het bedrijf een tweede installatie van dezelfde grootte-orde bouwen.
Essers beschikt naast Genk ook over vestigingen in Wilrijk, Tessenderlo, Lommel en Zemst. De installatie die dinsdag officieel in gebruik werd genomen, bestaat uit panelen op de daken van de grote logistieke hallen in Genk, Wilrijk en Tessenderlo. In totaal gaat het om een vermogen van 4,6 MWp (Mega Watt piek). De opgewekte stroom betekent voor Essers zowat 30% van het eigen verbruik, vooral voor de verlichting van de magazijnen en het opladen van de accu's van de heftrucks. "Bovendien wordt hiermee de jaarlijkse CO2-uitstoot verminderd met meer dan 3000 ton per jaar, het equivalent van 3 miljoen vrachtwagenkilometers," zegt Ivo Marechal, CEO van Essers.
Het bedrijf heeft ook aangekondigd spoedig opnieuw in zee te gaan met leverancier Enfinity voor een tweede zonnestroominstallatie. De panelen op andere gebouwen in Genk, Lommel, Tessenderlo en Zemst zullen nog eens 4,4 MWp opwekken.