Extraatje voor arbeiders van Decoma Belplas

De beslissing van de arbeiders bij auto-onderdelenproducent Decoma Belplas om tot nu te wachten met de stemming over hun sociaal plan, heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Ze hebben in vergelijking met de collega's bij Ford Genk en de 4 grote toeleveranciers aan de conveyor, betere afspraken kunnen maken over de begeleiding naar een nieuwe job. De financiële voorwaarden, zoals de premies bij vertrek, zijn wel ongeveer gelijk aan wat er aan de overkant van de straat wordt betaald.

pierre vrancken2"Het zijn heel zware en moeilijke onderhandelingen geweest," weet Pierre Vrancken van het ABVV. "De norm was uiteraard hetzelfde uit de brand te slepen dan bij de collega's. Dat is gelukt. Wat we nog extra hebben afgesproken is de individuele loopbaanbegeleiding die nog voor het ontslag zal aangeboden worden."

Net zoals bij de anderen hebben de 257 arbeiders van Decoma Belplas een inkomensgarantie tot einde 2014. Daarna gaan de poorten definitief dicht. Voor de 62 bedienden is er nog geen doorbraak. Zij zullen dus nog een tijdje moeten onderhandelen vooraleer de afspraken in een cao kunnen gegoten worden.