Facil: schroeven voor BMW komen voortaan uit Genk

Facil & Cie

uit Genk, toeleverancier van bevestigingsmaterialen voor de automotive-industrie, heeft een groot contract afgesloten met BMW. "Vanaf mei gaan we in Duitsland bouten en moeren leveren om frames en chassis van de wagens vast te zetten," vertelt CEO René Achten. "Het gaat om een opdracht die zal evolueren naar een waarde van 10 miljoen euro op jaarbasis. Speciaal daarvoor investeren we ook in een nieuw logisitiek centrum in München, waar we ook engineering en rechtstreekse klantenservice zullen leveren."

Facil & Cie heeft -misschien tegen de stroom van de conjunctuur in- een topjaar achter de rug. "Met een omzet van zowat 150 miljoen euro (een record in de bedrijfsgeschiedenis) hebben we het inderdaad goed gedaan," aldus nog René Achten. "Dit heeft vooral te maken met het herstel van de truck-business. Die heeft in 2009 klappen gekregen, met verliezen van 70%, maar nu onze klanten Volvo Trucks, Renault Trucks en andere, het weer beter doen, volgt ons zakencijfer uiteraard evenredig."

Het Genkse bedrijf, van origine een joint venture tussen een Franse en een Duitse onderneming, heeft ook ambitieuze internationale groeiplannen. "We zouden heel graag in Azië en in Amerika willen starten," zegt René Achten, "omdat onze grote Europese klanten daar ook actief zijn. Vandaar dat we nu al een aantal mensen in Genk voorbereiden om ginds probleemloos te kunnen opstarten. Maar wanneer dat concreet zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk."

Facil & Cie heeft het afgelopen jaar bijna 40 nieuwe mensen aangeworven, vooral ingenieurs die straks de buitenlandse expansieplannen moeten gaan waarmaken.