Luc-Prenen

Ford: "Honderden banen op de tocht in Europa"

Volgens Duitse en Nederlandse persagentschappen, die bronnen binnen Ford citeren, worden er 'enkele honderden' jobs geschrapt in de Europese vestigingen. Het zou niet gaan om gedwongen ontslagen, maar wel vrijwillige vertrekregelingen en de afbouw van tijdelijken.

Voor de vakbonden bij Ford Genk komen deze berichten niet als een verrassing. "Het valt af te wachten waar de zwaarste klappen zullen vallen, maar wij gaan ervan uit dat er eerst andere vestigingen geviseerd worden," aldus Luc Prenen (ACV). "Mochten we toch de vraag krijgen naar brugpensioen, zullen we daar niet weigerachtig tegenover staan," vult Rohnny Champagne (ABVV) aan.

"Dit zijn allicht de eerste ballonnetjes die worden opgelaten in het totale plan van de Europese herstructureringen," zegt Luc Prenen (foto). "Dat is dus normaal. Alleen wachten we af waar de zwaarste klappen zullen vallen. Wij gaan ervan uit dat de fabrieken met overcapaciteit eerst aan de beurt zijn, en Ford Genk dus zal gespaard blijven. Zeker wat de naakte ontslagen betreft. We hebben een akkoord waarin staat dat er voor eind 2014 niemand gedwongen de laan wordt uitgestuurd."

Moest er aan de werknemers van Ford Genk een vrijwillige regeling worden voorgesteld, staan de bonden hier wel open voor. "Brugpensioen is zeker een optie," aldus nog Prenen. Zijn collega van het ABVV zit op dezelfde lijn: "Als die vraag ons wordt gesteld, zullen we daar zeker over onderhandelen", aldus Rohnny Champagne. "Tot dusver is er tegen ons echter nooit over enige vorm van vertrekregelingen gesproken. Dus wachten we af tot die situatie zich eventueel voordoet."