Ford wil snel finaal voorstel doen voor sociaal plan

Jeff Wood

In een brief aan alle personeelsleden, roept Ford zijn werknemers in Genk op om het voorstel dat volgende week zal geformuleerd worden over de vervroegde uitstapregeling, "nauwgezet te bestuderen". Vice President Jeff Wood vraagt hun medewerking om het sociaal plan zo snel mogelijk af te ronden en te komen tot een normale werksituatie met sociale vrede. "Want als we blijven klanten verliezen, is er geen reden meer om nog te produceren," aldus Wood. We publiceren hieronder de hele brief:

Zoals u weet, werd de geplande vergadering tussen de Europese Ford Directie en de Vakbonden om te onderhandelen over een Sociaal Plan uitgesteld om alle partijen meer tijd te geven om na te denken, in het bijzonder na het ongepast gedrag van sommigen in de fabriek, vorige vrijdag. Dit gedrag - door een minderheid - is onaanvaardbaar en belemmert enkel onze inspanningen om te onderhandelen over een Sociaal Plan.

Onze bedoeling is nog steeds om de vakbonden begin volgende week te ontmoeten om vooruitgang te boeken en de besprekingen af te ronden, waarbij de Europese Ford Directie een finaal voorstel wil doen voor het Sociaal Plan. Dit is in lijn met wat Ford en de Vakbonden overeen zijn gekomen om het Sociaal Plan zo snel mogelijk af te ronden en om ervoor te zorgen dat de stabiliteit behouden blijft terwijl we voertuigen blijven bouwen.

We plannen economische werkloosheid van 18 februari tot en met 4 maart. Volgende week voorzien we verdere communicatie naar u toe, om het verbeterde voorstel van het Sociaal Plan volledig uit te leggen.

Als u het verbeterde voorstel ontvangt, neemt u dan alstublieft de tijd om het nauwgezet te bestuderen. Het is van cruciaal belang voor ons allemaal dat we het proces om tot een Sociaal Plan te komen voor de werknemers succesvol kunnen afronden. Zo kunnen we snel terugkeren naar een normale werksituatie in de fabriek, met een stabiele productie en sociale vrede.

In lokale kranten heeft u misschien al de rapporten gezien over de daling van de verkoop in januari van de Ford Genk modellen in Europa. Hoe langer we nalaten om voertuigen en onderdelen te produceren, hoe meer de vraag van mogelijke klanten hierdoor negatief beïnvloed wordt. En als we onze klanten verliezen, zal er geen reden meer zijn om nog voertuigen te bouwen. Dat is in niemands belang.

Getekend: Jeff Wood.