T2 Leerecosysteem

Genk geeft goesting: werkvolk in wijken wordt warm

Dé voornaamste vereiste om straks gemotiveerd personeel te kunnen aanwerven? Jongeren in de buurt die véél goesting hebben om (een vak) te leren en zo goed voorbereid aan hun professionele carrière kunnen starten. Partijen als KRC Genk en T2-campus, met partners als SyntraPXL, VDAB en EducaThor, hebben daarom de krachten gebundeld in een project om de 'leergoesting' in de Genkse wijken aan te wakkeren.

In Genkse wijken als Nieuw Texas en Waterschei lopen er nogal wat jongeren rond die niet staan te springen om in de boeken te duiken of zelfs überhaupt aan eender welk leertraject te starten. Willen we de krapte op de arbeidsmarkt daadwerkelijk aanpakken, moeten we ook deze doelgroep kunnen motiveren om een vak te leren.

Dat vinden althans T2-campus en zijn kernpartners SyntraPXL, VDAB en EducaThor, die de krachten bundelen met KRC Genk, Stebo, stad Genk, EnergyVille en Agoria/Sirris. Het doel? De “leergoesting” in diverse Genkse wijken te prikkelen. Concreet beogen de projectpartners dat ze de bewoners van Nieuw Texas en Waterschei via tal van acties te gaan enthousiasmeren. Ze willen hen onder meer op informele wijze kennis bijspijkeren over thema’s als energie en techniek.

“Om de verdere omslag rond technologie, innovatie en energiedoelstellingen te realiseren is er een enorme nood aan opgeleid talent op de krappe arbeidsmarkt” zegt Ruben Camps, manager Strategische Projecten voor T2-campus. “De ontwikkeling van ons leerecosysteem draagt hier toe bij en vertrekt vanuit het dagelijks leven van inwoners rond het Thor Park. Vanuit toepassingen in de eigen leefwereld geven we een laagdrempelig inzicht in techniek en energie, om op die manier de interesse, het talent en de ‘leergoesting’ rond deze thema’s te versterken.”