giovani-oosters

Glühjenever wordt Limburgs exportproduct

Chef-kok Giovani Oosters (Vous-lé-vous/Smaaksalon/Smaakwinkel) lanceert samen met stokerij De Korhaan een totaal nieuwe, artisanale glühjenever. De initiatiefnemers hopen op een internationale doorbraak via de creatie van een eigen jenevercocktail, een webshop en een offensief richting populaire skigebieden.

“De jongste jaren heb ik voluit geëxperimenteerd met jenever,” valt Giovani Oosters met de deur in huis. “Op een koude winterdag broedde ik op een nieuw drankje, om te serveren bij de koffie in ons restaurant. In eerste instantie dacht ik aan glühwein, maar dat strookt niet met mijn filosofie. Wij werken in de keuken met zoveel mogelijk streekproducten, en jenever is natuurlijk het streekproduct bij uitstek van Hasselt. Door de basis van de glühwein te vervangen door jenever, voegden we een lokale Hasseltse smaak toe aan deze traditionele drank: zo werd glühjenever geboren.”

giovani-oostersDe glühjenever kan zowel koud als warm gedronken worden. Giovani zelf verkiest de warme versie, maar ook de koude versie kan hartverwarmend zijn. Hoe dan ook, deze glühjenever werd fel gesmaakt in restaurant Vous lé Vous: “De voorbije jaren hebben we gesleuteld aan het recept, dat ondertussen helemaal op punt staat. Het alcoholpercentage ligt nu dubbel zo hoog dan in de begindagen, met alle positieve gevolgen van dien voor de houdbaarheid en de smaak. Het ontwerp van de fles laat niks aan de verbeelding over. Om de connectie met jenever duidelijk te leggen, domineert het graan de buik van de fles.”

Voor de productie gaat Giovani in zee met De Korhaan. De keuze viel op deze Hechtelse distilleerderij omdat zij puur ambachtelijk werken. Luc Geukens (De Korhaan) legt uit: “De glühjenever is een 100% artisanaal product. Het procedé is heel arbeidsintensief. Enerzijds werken we met een handgemaakt distillaat van kruiden, anderzijds koken we deze kruiden samen met het vruchtensap. Dat is intensiever dan het toevoegen van een of ander concentraat of smaakstof, maar je proeft het verschil. Het is een levendige drank, met een ziel.”

De ultieme ambitie reikt verder dan België: “We willen contact leggen met populaire buitenlandse skigebieden. De Hasseltse glühjenever is uniek in de wereld. En zo’n hartverwarmend drankje leent zich perfect als opwarmertje in een berghut of aperitief tijdens de après-ski.”