Nieuws Limburg Groeigazellen ontvangen nuttige tips uit 1e hand

Groeigazellen ontvangen nuttige tips uit 1e hand

Groeigazellen ontvangen nuttige tips uit 1e hand

Op een levendig seminarie in Geel namen tal van Limburgse en Antwerpse groeibedrijven de tips van ervaren professionals in dank aan. Boeiende praktijkgerichte presentaties over financieringsmogelijkheden, juridische aandachtspunten en corporate governance vormden de hoofdmoot van deze eerste informatiesessie in het kader van het project Groeigazellen.

Het zou zonde zijn als de ambities van jonge groeibedrijven afgeremd worden door een gebrek aan professionele kennis die elders nochtans ruimschoots aanwezig is. Daarom diende BAN Vlaanderen (Business Angels Network) samen met mediagroep Concentra een projectvoorstel in bij de Vlaamse regering, waarbij de ondernemingen in opbouw kunnen genieten van professionele coaching. Vlaams minister-president Kris Peeters was heel enthousiast, en stemde in met een structurele ondersteuning van dit ambitieuze project Groeigazellen. In een eerste fase konden ambitieuze bedrijven beroep doen op individuele trajectbegeleiding van een ervaren (ex-)bedrijfsleider. Maar ook voor een ruimer publiek willen de initiatiefnemers van Groeigazellen de groentjes en de rotten dichter bij elkaar brengen. Zoals op het seminarie in Geel…

Slechte betalers

Nadat Boudewijn Dupont van BAN Vlaanderen het programma voor open had verklaard en de aanwezige groeibedrijven kort aan elkaar had voorgesteld, mocht Filip Loossens van Pro XL de spits afbijten met een boeiend betoog over het implementeren van adviesraden. Hij onderstreepte daarbij het grote belang van externe professionals, die op structurele basis als klankbord en ervaringsdeskundige kunnen ingeschakeld worden.
Vervolgens waren meesters Sophie Bijloos en Kristien Leijssen van B&L Advocaten uit Bilzen aan de beurt over enkele juridische topics die groeibedrijven aanbelangen, zoals de bestuurdersaansprakelijkheid. Mtr. Bijloos haalde enkele voorbeelden aan van cases waarin bestuurders van vennootschappen door inbreuken op de wetgeving of onzorgvuldig beheer zwaar gesanctioneerd werden. Een goede verzekering hiertegen was één van de waardevolle suggesties.

Kristien Leijssen en Sophie Bijloos (B&L) en Boudewijn Dupont (BAN Vlaanderen)

Vervolgens ging het advocatenduo in op de nieuwe wet Marktpraktijken, die consumenten beschermt tegen bijvoorbeeld misleidende reclame of internetfraudeurs. Tot slot werden ook de legale mogelijkheden van debiteurenbeheer besproken. Het publiek leerde daarbij onder meer wat de gangbare percentages zijn voor interesten en schadevergoedingen die slechte betalers gepresenteerd krijgen.

Na een toelichting over diverse financieringsmogelijkheden voor groeibedrijven door Filip Lacquet van PMV, volgde nog een praktijkgetuigenis en een uitgebreide netwerkreceptie. Ondernemers met toekomstvisie die enige professionele inbreng van externen goed kunnen gebruiken, kunnen hiervoor altijd terecht bij BAN Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.