Groen dwarsboomt Hams bedrijf voor financiële reden

Symptomatisch voor de verzuurde 'bedrijfsvriendelijkheid', dient de partij Groen een bezwaarschrift in tegen de reorganisatieplannen van Tessenderlo Chemie in Ham. Zoals bekend dreigden daar enkele honderden mensen hun baan te verliezen omdat het bedrijf geen nieuwe milieuvergunning kreeg voor de fosfaatafdeling, en daardoor genoodzaakt is deze eind dit jaar te sluiten. De betrokken werknemers worden echter ingepast in de sulfaatafdeling. Tessenderlo Chemie moet daar forse inspanningen voor leveren, die wegen op het rendement van de onderneming. Samen met het personeel wordt naar een optimalisatie gezocht van 50 miljoen euro, maar het chemiebedrijf is vastbesloten om de vestiging rendabel te maken en alle mensen aan boord te houden.

Het belangrijkste argument voor het bezwaarschrift van Groen, is echter niet het milieutechnische, maar wel hun ongeloof over de rendabiliteit van het project. "Het procédé dat men wil gaan toepassen is erg duur en het nog maar de vraag aan wie de overblijvende droge stof kan worden verkocht, aangezien de markt eigenlijk verzadigd is,” aldus Groen Ham.

De politieke partij dringt overigens bij de overheid aan op meer controles om na te gaan of de hoeveelheden afvalwater gerespecteerd worden.