Hamse vestiging TC blijft open zonder ontslagen

Vakbonden en directie van Tessenderlo Chemie hebben een akkoord bereikt over het lot van de 80-tal werknemers die worden getroffen als eind december de fosfaatafdeling van de vestiging in Ham omwille van milieuredenen zal sluiten. Er zullen geen naakte ontslagen volgen omdat iedereen een andere job in het bedrijf zal voorgesteld worden. De mensen worden dus geïntegreerd in de sulfaatafdeling, waar nog eens 400 mensen werken.

Eddy KellensNadat een nieuwe verzoeningspoging woensdagavond op het ministerie van Werk was mislukt, zaten de vakbonden en directie van Tessenderlo Chemie in Ham donderdagvoormiddag opnieuw samen. Daar werd wel een ontwerp van akkoord bereikt, dat 's namiddags ook door de arbeiders van de fabriek is goedgekeurd. "Het akkoord houdt in dat er werkzekerheid voor iedereen wordt gegarandeerd tot eind 2014," zegt Eddy Kellens van ACV Bouw, Industrie en Energie (foto). "Er zullen geen gedwongen ontslagen gebeuren. Wie getroffen wordt door de sluiting van de fosfaatafdeling, zal nog voor eind juni een voorstel krijgen om elders in het bedrijf ingeschakeld te worden."

"We zijn blij dat hiermee de duidelijkheid is gekomen die we al zo lang vragen", aldus nog Eddy Kellens. "Dat de oplossing op tafel ligt nog voor de officiële aankondiging van de sluiting is gebeurd, mag een succes genoemd worden." Nochtans was er ook een passage in het weekblad Trends, die de ongerustheid toch deed opveren. Er stond dat Tessenderlo Chemie plannen heeft om alle afdelingen voor minerale chemie te sluiten of te verkopen. Kathleen Iwens "Klopt niet," zegt woordvoerder Kathleen Iwens (foto). "De sulfaatafdeling in Ham blijft open. Meer nog, het blijft één van de kernactiviteiten van onze groep, waar we verder in zullen investeren. Zo hebben we nog 80 miljoen euro gereserveerd voor de sanering van de site in Ham."