ford-genk-300×168

Handicap van Ford-sluiting helpt bij tewerkstelling

Goeie adviseurs hebben wij in Limburg. Bedrijven die in de regio Genk de voorbije jaren een aanwerving hebben gedaan, hebben daarbij gretig gebruik gemaakt van het fiscale voordeel dat 4 tot 5% bespaart op de loonkosten. De maatregel 'ontwrichte zone', die een uitvloeisel is van de Ford-sluiting, werd in andere 'ontwrichte zones' veel minder vaak toegepast.

De steunmaatregel in het kader van de ontwrichte zones werd in Limburg in tien jaar tijd maar liefst 9.839 aangevraagd. (Wat iets heel anders is dan stellen dat deze jobs er gekomen zijn omwille van de maatregel.) Dat blijkt uit berekeningen van KPMG en Voka Limburg op basis van gegevens van de Vlaamse regering.

“De federale regering moet daarom de nieuwe steunzones zo snel mogelijk goedkeuren”, zeggen Eric Warson (KPMG) en Johann Leten (Voka Limburg). "Het toekennen van fiscale voordelen maakt wel degelijk een verschil qua tewerkstelling in gebieden die zwaar te lijden hadden onder collectieve ontslagen en daarom als ontwrichte zone erkend zijn."