Harm Wiertz: Het échte Limburg is veel beter dan het beeld van de provincie

Volgens uitzendbaas Harm Wiertz is er een verkeerd beeld over ondernemend Limburg. 'De werkelijkheid binnen ondernemingsland Limburg is veel beter dan het beeld dat er soms wordt geschetst'.

Wiertz zegt dat in een interview met WijLimburg.nl in de serie terug- en vooruitblikken. Zie de eerdere afleverigen bij LimburgseEconomie op onze homepage. Bent u ondernemer en heeft u ook iets bijzonders te zeggen over 2010 en 2011? Laat het ons weten. Kijk wel even naar de vragen die we hebben gesteld.

1. Wat was uw zakelijk hoogtepunt in 2010?

Ons zakelijk hoogtepunt was de nieuwe organisatiestructuur welke op 1 oktober 2010 van kracht werd. Deze organisatiestructuur bestaat uit een 3 hoofdige directie welke zelfstandig verantwoordelijk is voor her reilen en zeilen van de organisatie. Tegelijkertijd hebben we een familieraad geïnstalleerd waarvan ik zelf voorzitter ben. Door de nieuwe organisatiestructuur zijn we ijzersterk en kunnen we de komende jaren mooi doorgroeien.

2. Wat was uw zakelijk dieptepunt in 2010?

Het overlijden van Richard Theunissen in maart van dit jaar. Richard was enige jaren als regiomanager werkzaam binnen ons bedrijf, en pas 40 jaar. Een hele aardige, innemende vent met goede ideeën. In zijn vrije tijd werkte hij als Lobbes voor de stichting Lob’star. Ik heb vaak aan hem gedacht dit jaar en ik vind het jammer dat hij er niet meer is.

3. Gaat 2011 beter voor u worden?

Net als 2010 en alle jaren zal ook 2011 weer hoogtepunten en dieptepunten kennen. Dat hoort bij het leven zoals in- en uitademen of dag en nacht. In die zin beschouw ik 2011 gewoon als een nieuw jaar vol uitdaging en avontuur. Er zal beslist een hoop veranderen, soms goed soms minder goed. Maar ook dat hoort bij leven. Ik hoop dus vooral dat ik mag “zijn” in 2011 met alles wat daar bij hoort.

4. Wat moeten Limburgse ondernemers in 2011 anders gaan doen?

Limburgse ondernemers zijn goed bezig! Er zijn ontzettend veel interessante bedrijven in Limburg gevestigd, heel afwisselend en zeer veelbelovend. Wat dat betreft denk ik soms wel eens dat de werkelijkheid binnen ondernemingsland Limburg veel beter is dan het beeld dat er soms wordt geschetst. Misschien zit daar wel een uitdaging voor ondernemers: de uitdaging om iets meer lef of branie te tonen, iets meer trots uit te dragen dan nu soms het geval is.

5. Wie is volgens u de Limburgse ondernemer van het jaar 2010?

Dat is Geert Wilders. Klinkt vreemd wellicht, en ik ben niet eens een aanhanger van zijn opvattingen.. Maar als je ziet welke gigantische verkiezingsoverwinning hij heeft bereikt dat mag je constateren dat hij het label “BV Wilders” uitstekend verkocht heeft. 1,5 miljoen mensen hebben zijn product gekocht. Dat kan niet anders dan het gevolg zijn van goed ondernemerschap, goede marketing, een knappe prestatie.

6. Als u nu geen bedrijf had maar wel 1 mln euro, waar zou u die in steken?

In deze Kersttijd moet ik dan denken aan het Bijbelverhaal over de talenten. “Een man ging op reis en hij gaf het geld dat hij bezat in beheer aan zijn dienaren. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander een, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Meteen ging de man die vijf talenten had ontvangen op weg om er handel mee te drijven, en zo verdiende hij er vijf talent bij. Op dezelfde wijze verdiende de man die er twee had gekregen er twee bij. Degene die een talent ontvangen had, besloot het geld van zijn heer te verstoppen; hij begroef het.” Welnu in de lijn van dit verhaal zou ik het geld dus zeker niet verstoppen en zelfs niet op de bank zetten. Ik zou er iets mee gaan doen, mee gaan werken. Waarschijnlijk zou ik het besteden aan microkrediet voor startende ondernemers in Afrika, zodat mensen daar een eigen bestaan kunnen opbouwen.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.