Heraeus, Vaessen en Arcomet zenden meeste zonen uit

Heraeus Electro Nite (Houthalen-Helchteren), Vaessen Industries (Dilsen-Stokkem) en Arcomet Service (Beringen) behoren tot een select clubje van bedrijven die meer dan 20 buitenlandse filialen hebben. Daarmee vormen zij de kern van de Limburgse metaal- en technologiebedrijven die fors investeren in eigen vestigingen over de grenzen. Cegeka is met 9 filialen een sterke klimmer in de lijst. De top 3 bestaat uit Umicore (130 filialen), Bekaert (126) en Sarens (64). Hun sectorfederatie Agoria is erg blij dat het aantal buitenlandse dochters van deze ondernemingen de hoogte ingaat, omdat deze bijdragen aan de expansie van het moederbedrijf. Vooral het feit dat de filialen minder last hebben van de stijgende productiekosten, zoals in België, geeft hen een streepje voor.

55 miljard
wereldbol exportZeker in tijden van crisis hamert Agoria op het belang van verhoogde inspanningen op buitenlandse afzetmarkten. Het is deze export die onze economie rechthoudt. Een optelsom leert dat de Vlaamse technologiebedrijven vorig jaar voor 55 miljard euro aan producten en diensten geëxporteerd hebben. Dat is zowat 30 procent van de totale Vlaamse export, en betekent een toename voor het 4e jaar op rij. De BRIC-landen (Brazilië, India, China) zorgen voor de hogere cijfers. Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven onze grootste afzetmarkten.

Straatstenen

Toch lijkt er een kentering in de maak, want begin 2013 tuimelden de exportcijfers van onze technologiebedrijven naar beneden. Vooral in zuiderse landen van Europa (Spanje, Italië, Griekenland,...) maar ook in Groot-Brittannië en Ierland geraakten ze hun producten niet meer aan de straatstenen kwijt. Het is vooral de verslechtering van onze concurrentiekracht die ons marktaandeel, en dus ook omzet en jobs, doet verliezen. De analyse van Agoria luidt eens te meer dat het oplopen van onze productiekosten betekent dat we onszelf uit de markt prijzen. "Willen we scoren op de groeimarkten, zullen onze bedrijven zich moeten omvormen tot flexibele, kennisgedreven en internationaal georiënteerde ondernemingen," stelt Wilson De Pril van Agoria.