zuhal good morning

“Hoog tijd om werkloosheid te beperken in de tijd”

"Als ik met ondernemers praat dan komen energie en tewerkstelling altijd als grote bekommernissen naar voor. In beide dossiers is het noodzakelijk dat politici hun nek uitsteken. Ze moeten moeilijke, maar consequente keuzes durven maken. Zoals het beperken in de tijd van werkloosheidsuitkeringen." Dat zei Vlaams minister Zuhal Demir donderdag tijdens een éénmalige reünie van de Good Morning Club, een traditierijke vereniging die tientallen jaren lang ondernemend Limburg heeft samengebracht tijdens ontbijtvergaderingen.

De Good Morning Club heeft meer dan 20 jaar lang prominente gastsprekers uitgenodigd om een eigen visie op de economische actualiteit of een inkijk in hun eigen vakdomein te verzorgen. Het bestuur, bestaande uit ondernemende dames, wist met de formule van ontbijtvergaderingen telkens een breed publiek van Limburgse ondernemers te boeien. Zes jaar geleden hield de actieve werking ermee op, maar deze week vond op algemeen verzoek een reünie plaats. Voor ruim 70 genodigden in feestcomplex De Barrier mocht Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) alle registers opentrekken. Ze ontgoochelde niet, en bracht een vloeiend en eerlijk betoog over de dagelijkse uitdagingen die haar pad kruisen.

Gesjareld
"Eerlijk gezegd: mijn huidige bevoegdheden stonden zeker niet op mijn verlanglijstje bij de start van deze regering", aldus Demir. "Maar door mij erin te verdiepen en met veel partijen te overleggen, merk ik nu dat er enorm veel in beweging kan gezet worden. De voorwaarde om iets te realiseren is volgens mij is dat politici moeilijke keuzes durven maken. Ik zie al te vaak dat ze veel dingen beloven die ze niet kunnen waarmaken. Ze zeggen graag 'ja' om hun achterban of lobbygroepen te plezieren, ook al weten ze dat het niet mogelijk is. Kijk naar het dossier van de zonnepanelen, waar 500.000 Vlamingen zijn 'gesjareld' door hun terugdraaiende teller. Je krijgt dan schrijnende verhalen te horen, die logischerwijze een afkeer van de politiek veroorzaken. Als verkozene moet je dan durven toegeven dat het een slechte beslissing was en sorry kunnen zeggen, zelfs al was het niet jouw beslissing. Ik heb me zelf voorgenomen om te stoppen met politiek als ik of mijn partij beloftes gaan doen waarvan we weten dat ze niet kunnen nagekomen worden. Hetzelfde geldt als ik me laat leiden door lobbygroepen in plaats van het algemeen belang na te streven. Dan hoeft het niet meer voor mij. De enige evaluatie die telt is het oordeel van de kiezer in 2024."

Voka is te braaf
Zuhal Demir ging in op een paar concrete dossiers zoals de stikstof-uitstoot. "We moeten de akkoorden uitvoeren zoals afgesproken, al is het maar om te vermijden dat er een algemene vergunningsstop komt zoals in Nederland. Want als we niet meer mogen bouwen en niet meer kunnen ondernemen, dan is het einde helemaal zoek. Dat zou pas een ramp zijn voor onze welvaart. Vergeleken met de Boerenbond is Voka dan nog veel te braaf. Wij moeten als politiek loskomen van de druk en de moeilijke beslissingen gaan uitleggen en bespreken. Ik merk in overleg met de boeren dat ze wel begrip tonen als ze het hele plaatje krijgen voorgeschoteld."

De minister vertelde ook over de PFOS-vervuiling aan de 3M-fabriek in Zwijndrecht. "We zijn alvast blij dat de Amerikanen nu naar ons willen luisteren. Dat is pas gebeurd nadat ons verhaal in de Amerikaanse pers is verschenen en de beurskoers is gekelderd. De onderhandelingen over de vergoeding voor de opruimingswerken gaan de goede kant uit. We hopen hierover spoedig tot een akkoord te komen."

Groen licht voor Noord-Zuid
En ook over de Noord-Zuid had de minister goed nieuws meegebracht naar Houthalen. "Het voorkeursbesluit is genomen, iedereen is akkoord. De werken gaan nog deze legislatuur starten, en dat wordt tijd... Tegelijk werken we aan de strenge afbakening van de beroepsmogelijkheden, zodat niet elke klacht nog tot ellenlange procedures kan leiden."

Tot slot had ze nog een tip voor haar collega-ministers in de federale regering: "Tewerkstelling is, samen met energie, de hoofdbekommernis van de ondernemers waar ik dagelijks mee spreek. Hier moeten dringend knopen in doorgehakt worden. We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt, ook degenen die al heel lang in het werkloosheidsstatuut zitten. Wij pleiten er als enige partij voor om dit te beperken in de tijd, zodat deze mensen kunnen ingeschakeld worden. Opnieuw: geen populaire beslissing, maar het algemeen belang primeert. En daar moeten we consequent in zijn..."