eric van den broele

Horeca en bouwsector kelderen faling-statistieken

Waar er tot en met september 100 horecazaken in Limburg failliet gingen, kwamen er daar in oktober maar liefst 22 bij. Het aantal verloren jobs steeg hierdoor met 35, een toename van 24,8%. De bouw deed het in Limburg nog slechter, met een jobverlies dat opliep met 95,6%. Dat alles blijkt uit nieuwe cijfers van Graydon Belgium.

Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen voorspelt de start van een nieuwe golf aan faillissementen in de sector. De oorzaak zijn de hoge loonlasten, die na de invoering van de 'witte kassa' niet gecompenseerd worden met andere maatregelen, aldus de voorzitter. De cijfers geven hem gelijk. Waar het algemene aantal van faillissementen in Limburg na de afgelopen maand met amper 0,3% toenam, bedroeg de stijging in de horeca 14%. De 22 zaken die in oktober de deuren sloten, zijn er 15 meer dan een jaar geleden.
Alleen de bouw doet het nog (een beetje) slechter. Daar gingen er dit jaar al 123 bedrijven op de fles, een toename van 15%. Ook in de groothandel vielen zware klappen. In plaats van 25 ondernemingen vorig jaar, gingen er tot dusver 37 groothandelszaken failliet (+48%).

Jobs sneuvelen

Als we kijken naar het aantal banen dat hierdoor verloren is gegaan, zijn de cijfers nog schrijnender. "De horeca was tot en met oktober goed voor 176 verdwenen jobs (+24,8%), de bouw voor maar liefst 309 of een toename van 95,6%", aldus Eric Van den Broele, senior analist bij Graydon (foto).
Er is ook goed nieuws. Een traditioneel slecht scorende sector is het transport, maar daar blijft het aantal falingen beperkt. Met 'slechts' 10 dossiers tot dusver in 2017 en een verlies van amper 9 jobs, scoort deze sector het best in de laatste 10 jaar. Ook de kleinhandel doet het opmerkelijk goed, met een status quo voor het aantal faillissementen en een verbetering van het aantal verloren jobs met 27,6% vergeleken met dezelfde periode in 2016.

Tot dusver staan er 4 Limburgse ondernemingen in de top 50 van bedrijven met het grootste banenverlies: Ducatt in Lommel (154 jobs), Langerlo in Genk (97 banen), Hydrolift in Bree (73 jobs) en recent nog Strongbow in Houthalen-Helchteren (50 banen).