houben airdeck veronique ignace (Foto: B. Belbachir)

Houben weet Saoedi’s te verleiden (bis)

Het Limburgse bedrijf Airdeck, dat deel uitmaakt van bouwgroep Houben, heeft met zijn innovatieve lichtgewicht vloersystemen een groot contract in de Saoedische hoofdstad Riyad binnengehaald. Het prestigieuze shoppingcenter The Avenues Mall zal worden voorzien van 250.000 m² Airdeck-vloeren.

Het project The Avenues Mall wordt een modern en duurzaam winkelcentrum dat wereldwijd tot de verbeelding moet spreken. Airdeck Building Concepts levert daarvoor 250.000 m² van zijn gepatenteerde vloersystemen. Het gaat om modulaire prefabelementen waarop ‘airboxen’ worden geplaatst. Denk daarbij aan een soort van omgekeerde bloempotten, maar dan van stevig materiaal. Daardoor is er veel minder beton en cement nodig, wat niet enkel een hogere duurzaamheid en efficiëntie oplevert, maar het tegelijk makkelijker maakt om allerlei leidingen en buizen in de vloer weg te werken.

Bouwgroep Houben ontwikkelde het systeem ruim 15 jaar geleden, en de innovatie werd voor het eerst toegepast in 2007 in de bouw van het Hollandsch Huys aan de Prins Bisschopssingel in Hasselt, waar ook het hoofdkantoor van de groep Houben is gevestigd. “We hebben de Saoedische opdracht binnengehaald via onze Saoedische partner Ranco-Zamil, die onze Airdeck-vloeren onder licentie produceert”, legt Veronique Houben, CEO van Airdeck uit.

Uitdaging
“Het is overigens de tweede keer dat we een groot project in Saoedi-Arabië weten binnen te halen", aldus nog Veronique Houben. "In 2018 haalden we al het contract binnen voor 350.000 m² airdecksystemen voor een militair ziekenhuis in Jeddah. Dit is opnieuw een geweldige kans om onze technologie en expertise te demonstreren in de snelgroeiende bouwmarkt in deze regio. Na een spannend 2022, met vele leveringsproblemen, is de trein weer vertrokken.”

LEES OOK: Limburgse vloer voor Saoedisch ziekenhuis

Het Saoedisch contract vormt niet de enige opsteker voor bouwgroep Houben. Samen met bouwpartner Jan De Nul wordt gewerkt aan de realisatie van de shelters voor de nieuwe F-35 straaljagers van de Belgische luchtmacht. Die zijn goed voor een omzet van 110 miljoen euro.

LEES OOK: F-35 zorgt voor grootste order ooit bij Houben


Velodroom

“Samen met een aantal grote projecten in Antwerpen en Leuven, en de bouw van HaspO in Sint-Truiden en de Velodroom in Heusden-Zolder, is ons orderboek voor de komende jaren voor 276 miljoen euro gevuld”, zegt Ignace Houben, die samen met zijn zus Veronique, de derde generatie van het familiaal bouwbedrijf vormt. “We hebben op dit moment een tiental vacatures openstaan. Maar eigenlijk zijn we constant op zoek naar goede medewerkers.”

De groep Houben haalde vorig jaar een omzet van 95 miljoen euro met 200 medewerkers.