Dossier: “Inclusie zit ingebakken in de waarden van ons familiebedrijf”

HOUTHALEN - In de podcastreeks die Made In samen met Special Olympics lanceert, laten we ceo's met een hart voor inclusie en diversiteit op de werkvloer én in de maatschappij aan het woord. Made In legde daarnaast elke ceo nog enkele pertinente vragen voor in een kort interview. Vandaag: Bart Claes, ceo van JBC.

Voor Bart Claes zijn de Special Olympics nog een onontgonnen terrein. "Ik volg geen specifieke special olympiër. De openingsceremonie was voor mij een eerste indringende kennismaking met de sport. Ik heb wel altijd een sympathie gehad voor het mooie gedachtegoed achter Special Olympics. Alle atleten zijn namelijk winnaars, het competitie-element is van ondergeschikt belang. Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat is voor mij een voorbeeld van de zuiverste olympische gedachte."

Inclusie

Inclusie daarentegen, is voor JBC en zijn ceo Bart Claes geen loos begrip. "Inclusie zit eigenlijk ingebakken in onze familie en in de waarden van het familiebedrijf. Zo hebben we al meer dan dertig jaar een partnership met Bewel, waarbij we een vaste werkplek hebben in ons distributiecentrum voor de medewerkers van Bewel."

Syndroom van Down

"Onlangs nog wonnen we de award voor gendergelijkwaardig ondernemen. Een echt specifiek voorbeeld is dat we net voor corona ook een stagiaire met het syndroom van Down aan de receptie hadden. We zoeken een match met de job, zonder rekening te houden met geslacht, religieuze overtuiging, ..."

Partnership

"We kijken ontzetten uit naar de start van een partnership met Special Olympics, dat geweldig gedragen wordt door heel het bedrijf. Intussen timmeren we verder aan de volgende stappen in ons inclusietraject, mede dankzij het grote draagvlak binnen onze organisatie."

Medewerkers

"Het geeft onze medewerkers een bredere kijk op de wereld. Waardes als verdraagzaamheid en inclusie zijn belangrijk voor ons familiebedrijf. Als we daarin geloven, dan willen we dat ook graag in de praktijk brengen op een haalbare manier voor alle partijen."

Beluister hier de podcast.

LEES OOK: Professor Jelle Schepers: “Familiebedrijven zijn en blijven de ruggengraat van onze economie” (Aflevering 1)

LEES OOK: Consultants over de valkuilen: “De nieuwe generatie is in een andere tijd opgegroeid en heeft andere ideeën over het familiebedrijf” (Aflevering 2)

LEES OOK: Bomat is een familiebedrijf uit Gent: “Dat mijn zus en ik dit samen zouden doen, was een keuze van mijn vader” (Aflevering 3)