"Kleine groep ABVV-militanten blijft collega's gijzelen"

Bij de Hamse vestiging van Tessenderlo Chemie, waar 450 mensen werken, duurt de staking voort. Het ABVV en de directie hebben de verzoeningspoging afgebroken nadat duidelijk werd dat het ontslag van een werknemer niet zal worden ingetrokken. De ABVV-gesyndiceerde arbeider was na een dispuut met zijn baas op de vuist gegaan.

"De afgelopen 14 dagen deed Tessenderlo Chemie talloze voorstellen aan het ABVV, vertegenwoordigd door regionaal mandataris Rob Urbain, om een oplossing te zoeken voor hun diverse verzuchtingen," stelt de directie in een persmededeling. "Na het afbreken van de verzoeningspoging (woensdagavond), die op vraag van het bedrijf met een neutrale nationale bemiddelaar plaatsvond, stellen wij dat de mogelijkheden voor constructief sociaal overleg met het ABVV stilaan uitgeput zijn. Op de grond van de zaak, namelijk het ontslag van een medewerker van Tessenderlo Chemie Ham, wensen wij niet terug te komen. De ernst van de feiten en de degelijkheid waarmee het onderzoek gevoerd werd, waarbij met diverse getuigen en betrokkenen gesproken werd, voeren glasheldere feiten aan die niet toelaten dat we op de beslissing terugkomen."

"Voor de man in kwestie hebben we, ondanks deze zware feiten, oplossingen voorgesteld en is er gezocht naar manieren om hem alle kansen te geven voor een verdere carrière buiten ons bedrijf," aldus nog de directie. "Bij al deze voorstellen zijn we gestuit op een totaal onverzoenbare houding bij het ABVV en daarover zijn we zeer onthutst. We stellen vast dat een kleine groep mensen van één vakbond bereid is om een grote meerderheid van onze collega’s te gijzelen door hen de toegang tot onze fabriek en werkplek te ontzeggen. Tessenderlo Chemie vindt dit een heel betreurenswaardige wending in het sociaal overleg en benadrukt dat dit niet de manier is waarop het bedrijf het sociaal overleg wenst te voeren. Wij doen daarom nog een laatste oproep tot redelijkheid bij deze beperkte groep van het ABVV."

Ook frappant: het ACV staakt naar eigen zeggen niet mee. Dat wil zeggen dat ze niet aan de poort gaan staan. Maar hun mensen blijven wel thuis. Diplomatisch heet dat: "Wij gedogen de staking en zijn niet van plan deze te breken."