Klopjacht op zwarte verf zonder resultaat

Van 3,7 miljoen verlies in 2008 naar 6 miljoen winst in 2009: het is een mooie evolutie voor PPG Coatings in Hasselt, beter gekend als fabrikant en groothandel van verfmerken als Histor en Sigma. "Een totaal vertekend beeld, dat in feite alles te maken heeft met de vele controles van de Bijzondere Belastinginspectie," zegt algemeen directeur Geert Janssens verrassend. "We hebben de afgelopen jaren heel vaak bijzonder strenge controles gehad, waarbij elk detail in onze boekhouding zorgvuldig werd uitgevlooid. Desondanks zijn er totaal geen onregelmatigheden teruggevonden, wat ook logisch is aangezien wij een Amerikaans bedrijf zijn dat zeer strenge boekhoudkundige regels toepast. Maar omdat de BBI bleef dreigen met zware schadeclaims hebben we uit voorzichtigheidsprincipe in 2008 provisies aangelegd, die achteraf gezien niet nodig bleken te zijn, en dus zo ook het resultaat van 2009 positief beïnvloed hebben.

Nieuw management
PPG Coatings presteert desondanks dus erg sterk. "We gaan dan ook verder investeren in groei," aldus nog Geert Janssens. "Zo komen er nieuwe service-centers zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Er worden ook voortdurend nieuwe producten en diensten ontwikkeld, vooral om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Schilders kunnen nu al hun verpakkingsafval bij ons deponeren voor ecologische verwerking. We hebben ook innovatieve milieuvriendelijke verven met het Europese ecolabel, alsook luchtzuiverende en bacterie-bestendige coatings."
Om alle ontwikkelingen in goede banen te leiden, doet Geert Janssens beroep op een nieuw management-team. "Een aantal mensen zijn doorgeschoven naar andere functies binnen en buiten de PPG-groep. Vandaar dat we voor marketing, HR en sales een nieuwe directeur hebben aangeworven. Het is een extra dynamiek om er nog steviger tegenaan te gaan," besluit de vastberaden directeur.