Lens koopt kwart van ambitieus webbedrijf

Een wereldwijde community van tientallen bedrijfjes, die allen uitblinken in hun niche van digitale dienstverlening, en waar mogelijk samenwerken om internationale klanten te bedienen. Dat is wat Mark Lens, gekend ondernemer van onder meer EuroSys, voor ogen heeft. Zijn participatie in het Limburgse bedrijf Novation is alvast de eerste stap in dit ambitieuze verhaal.

Mark Lens is een vat vol energie. Door dit te kanaliseren naar ondernemingen als EuroSys en IT-Solutions, bouwde hij doorheen de jaren een succesvol bedrijvennetwerk uit. “Toen ik onlangs langdurig ziek was, ben ik gaan nadenken over de dingen die ik in de toekomst wel en niet meer wil gaan doen,” zegt Mark Lens. “Daaruit is het idee ontstaan van Sparta, een platform waarmee ik kleine, beloftevolle bedrijfjes die actief zijn in de IT- en internetwereld, wil ondersteunen en samenbrengen. Het centrum van dit platform komt op de Corda Campus van Hasselt, waar we een incubator in de bestaande incubator willen creëren. Bedoeling is om op een jaar tijd te evolueren naar een ruimte van 1.200 m2 en daar jonge, gespecialiseerde nichebedrijven onder te brengen. Elk van uit hun expertise in vakdomeinen binnen de internetwereld, IT of multimedia, zullen ze eigen klanten bedienen, maar ook samenwerken met gelijkaardige units die we gaan opzetten in steden als New York, San Francisco, Londen en Amsterdam. We zullen werken met strategische partnerships en allianties met dynamische, creatieve bedrijfjes. Hiermee vormen we heel flexibele teams van toppers, die snel kunnen schakelen en internationale klanten kunnen bedienen. Waar mogelijk zal ik ook zelf een participatie nemen.”
DSC_0304
Novation

Een eerste voorbeeld daarvan is Novation, een bedrijf uit Genk met specialisatie in webontwikkeling en creatieve mobiele, kiosk- en Facebook-applicaties. Novation heeft al enkele grote namen in portefeuille, waaronder BergHoff, JBC, Wijnegem Shopping Center en Vastiau. Mark Lens (rechts op de foto) koopt zich in voor een kwart, de rest blijft bij de ‘jonge wolven’ Robin Vanbriel, Nicky Kerfs en Kenny Noten. “Onze websites bouwen we met het ‘open source platform’ Drupal, wat ons in combinatie met geavanceerde, innovatieve toepassingen, redelijk uniek maakt in Limburg,” aldus de drie. “Hierdoor had Mark Lens ons al eerder in het vizier. De toenadering is uitgemond in deze participatie. We zijn blij met zijn komst omdat we zelf tot dusver heel uitvoerend bezig zijn geweest en de kennis en ervaring van Mark als ondernemer, netwerker, strateeg, innovator en manager goed kunnen gebruiken.” Novation wil dan ook naar de Corda Campus verhuizen en in de nabije toekomst doorgroeien van 7 naar zo’n 12 medewerkers.