Schermafbeelding 2024-07-06 om 01.05.08

Limburg werkt achterstand in tewerkstelling weg

De tewerkstellingsgroei in Limburg zit opnieuw op het niveau van Vlaanderen, en zelfs iets daarboven. Dat was in het verleden wel anders. Een aantal sectoren doen het opmerkelijk beter in Limburg, zoals de metaal- en maakindustrie, groendiensten en de voedingssector. Andere doen het dan weer minder goed, bijvoorbeeld de chemie, farma en energie. Opvallend: het zijn de kmo's die hier voor jobs zorgen.

De cijfers komen van hr-dienstverlener Acerta, die van de gegevens van 25.600 bedrijven, waaronder 5.596 Limburgse, onder de loep heeft genomen. De conclusie luidt dat de tewerkstellingsgroei in Limburg met 1,37% nu boven het niveau van de groei in heel Vlaanderen zit, terwijl in 2023 de cijfers nog achter liepen. Het verschil is nu dus ruimschoots weggewerkt.

“Wel zien we dat heel wat sectoren verschillend zijn geëvolueerd”, zegt Gert Mertens, kantoordirecteur van Acerta Limburg. “Sommige doen het merkelijk beter in Limburg, andere blijven sterk achter. ​Zo zien we bijvoorbeeld dat in twee sectoren die jobverlies noteren – de bouw en die sector van de chemie-farma en energie – dat het jobverlies in Limburg nog iets groter is. Langs de andere kant noteren enkele sectoren dan weer veel betere tewerkstellingscijfers dan Vlaanderen, met heel belangrijk: de metaal- en maakindustrie (+3,08%, tegenover een verlies van tewerkstelling in Vlaanderen), en de voedingssector (+5,32%).”

Gert Mertens verklaart de cijfers, kantoordirecteur Acerta Limburg: “Limburg is een provincie met een sterke industriële activiteit. De metaal- en maakindustrie, de voedingsindustrie, logistiek & transport, …: dat zijn voor ons belangrijke sectoren. Het doet dus zeker plezier te zien dat daar de Limburgse bedrijven er qua tewerkstelling weer op vooruit zijn gegaan.”

Groei zit vooral bij Limburgse kmo’s

Acerta maakt nog een belangrijke vaststelling: “Als we de cijfers bekijken volgens grootte van werkgever, dan zien we voor Vlaanderen een spreiding. Niet zo in Limburg: hier zijn het vooral de kmo’s die er het laatste jaar qua tewerkstelling op vooruit zijn gegaan: zij hebben nu meer mensen in dienst dan een jaar geleden. En dat juichen we uiteraard toe.”