boek-provincie-vandeput_LD_7066-300×200-1

Limburgs actieplan om 50-plussers aan het werk te houden

Om een antwoord te bieden op het nakende tekort op de Limburgse arbeidsmarkt, hebben de provincie Limburg en het ERSV Limburg, een actieplan voor duurzaam personeelsbeleid uitgewerkt. Het plan is specifiek gericht op het behoud en de instroom van 50-plussers op de Limburgse arbeidsmarkt. Ook de VDAB verleent zijn medewerking. Marc Vandeput, gedeputeerde van Economie en voorzitter van het ERSV Limburg, trekt de kar van dit initiatief.

Meer concreet bevat het actieplan 3 grote onderdelen. Zo komt er in de eerste plaats een grote sensibiliseringscampagne met 7 sectorevents. Bedrijven zullen per sector worden uitgenodigd om kennis te maken met de diverse mogelijkheden om 50-plussers aan te werven of langer in dienst te houden.  Gedeputeerde Marc Vandeput geeft meer uitleg: “De sectoren waar we ons op richten zijn bouw, logistiek,zorg, metaal, sociale en beschutte werkplaatsen en de dienstenchequesector. Er komt ook een algemeen event voor bedrijven die niet tot deze 6 sectoren behoren. We willen de werkgevers op een efficiënte manier informeren over de bestaande instrumenten zoals het Ervaringsfonds, de diversiteitsplannen of de Juiste Stoel. Met deze info willen we dat alle mogelijkheden optimaal benut worden door de Limburgse ondernemingen.”

Een tweede actiepunt is de organisatie van praktijklabo’s voor bedrijven, waarin de diverse tips onder begeleiding van experts daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Marc Vandeput: “Dit is inderdaad heel nieuw. De werkgevers krijgen de mogelijkheid om in te stappen in een Limburgs praktijklabo rond innovatieve arbeidsorganisatie, waarbij praktisch en maatgericht advies wordt gegeven waarmee bedrijven aan de slag kunnen.”

Tot slot willen de initiatiefnemers ook een duurzame matching voor werkzoekende 50-plussers realiseren. “Het gaat om een instroomproject ,waarbij gedurende twee jaar 300 werkzoekenden ouder dan 50 duurzaam worden ingeschakeld in het arbeidsmarktproces,” aldus Vandeput. “Zowel werkgevers als werknemers kunnen hierbij rekenen op kwalitatieve ondersteuning.”

Meer info: www.50plusdatwerkt.be