Limburgs alternatief voor spuitende arbiters

Nu de Belgische Pro League heeft beslist dat de spuitbussen om de afstand van de muur te bepalen, ook in de Belgische voetbalcompetitie zal gebruikt worden, werpt het Looise bedrijf Expoline zich op als leverancier. “Ons product is zelfs beter dan wat er nu op het WK in Brazilië wordt gebruikt,” zegt zaakvoerder Raf Bogaerts van Expoline.

Het verhaal van Expoline begint in 1989, als leverancier van voetbalmateriaal voor voornamelijk voetbalclubs. Hét grote uithangbord zijn ondertussen de belijningsmachines geworden, de apparaten om de lijnen op voetbal- en andere grasvelden aan te brengen. “Daarvoor hebben we ondertussen al behoorlijke referenties binnengehaald,” zegt Bogaerts. “Zo hebben onze machines de lijnen getrokken voor het WK voetbal van 2006 in Duitsland.” Voorts doen onder meer Manchester City, FC Barcelona, Villareal, Olympique Marseille, en dichter bij huis STVV, Club Brugge en KAA Gent een beroep op de belijningstechnologie van Expoline.

spray arbiterInteresse
“Sinds er sprake was van om voor het eerst spuitbussen te gebruiken bij vrije trappen op het lopende WK, zijn we zelf aan een ontwikkeling begonnen,” zegt Raf Bogaerts. “Momenteel zijn onze eerste spuitbussen al klaar om op de markt te brengen. De Belgische Voetbalbond heeft inderdaad al interesse betoond, maar het is wachten op een definitieve beslissing.” Die is er nu...

Bogaerts maakt zich sterk dat zijn product overigens van betere kwaliteit is dan de spuitbus die nu op het WK worden gebruikt. “Dat lijkt me daar maar een rommelig boeltje. Onze spuitbussen zijn daar eigenlijk niet mee te vergelijken. We hebben al heel wat testen laten uitvoeren en de resultaten zijn prima.” Expoline is actief in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf telt zo’n 20 medewerkers.