liege-bierset airport-759×400

Limburgse bedrijven huiveren bij gedachte dat Bierset moet sluiten

“De sluiting van de luchthaven van Luik zou voor ons een ramp zijn.” Dat is de teneur bij een aantal Limburgse bedrijven die voor hun logistiek aangewezen zijn op de Luikse luchthaven. Die riskeert -zoals bekend- haar vergunning kwijt te spelen.

Woensdag raakte bekend dat de Luikse luchthaven (Bierset) mogelijk zijn vergunning verliest. De auditeur van de Raad van State heeft met name een negatief advies verleend, en meestal volgt de Raad van State de zienswijze van zijn auditeur.

Dat scenario zou een ramp betekenen voor heel wat Limburgse bedrijven. Zoals Jacobs Logistics uit Tongeren, dat met een vloot van 80 eigen trekkers en 150 opleggers, vanuit de Luikse luchthaven onder meer de logistiek verzorgt voor het Chinese Alibaba. “Een deel van onze vloot is zelfs specifiek uitgerust voor het handelen van luchtcargo,” zegt Yoeri Jorissen. “Als we nu moeten uitwijken naar andere luchthavens, heeft dat een enorme invloed op onze planning.”

Levenstond Seafood
Axel Verberckmoes, CEO van het Riemstse visbedrijf Levenstond Seafood, wordt er zelfs moedeloos van. Levenstond Seafood haalt via de Luikse luchthaven vooral verse witvis binnen vanuit IJsland. “De luchthaven is voor ons een cruciale schakel in onze aanvoer. De sluiting zou een aderlating van 20 tot 25 procent van onze omzet betekenen,” rekent hij voor. “We kunnen misschien beter opnieuw met paard en kar gaan rijden... De rechtsonzekerheid waar de Belgische ondernemers mee kampen: het is niet leuk meer.”