Lommels bedrijf heeft wapen tegen superbacterie

De superbacterie, steeds vaker wordt er tegen gewaarschuwd. Volgens het Lommels bedrijf Chrisal is de oplossing echter eenvoudig: gooi andere, probiotische bacteriën in de strijd. Te mooi om waar te zijn? Academici hebben in ieder geval hun twijfels bij de oplossing tegen de supergevaarlijke superbacterie.

Probiotische bacteriën zijn bij de meesten onder u wellicht al bekend van allerhande drinkyoghurtreclames.

Het Lommelse bedrijf Chrisal, dat zich specialiseert in reinigingsproducten, zet diezelfde bacteriën nu ook in in de strijd tegen de vijand aller ziekenhuis: de superbacterie.

Maar over de efficiëntie van hun oplossing worden uit academische hoek toch vraagtekens gesteld.

“Het principe is nochtans simpel”, legt dr. Robin Temmerman, CEO van Chrisal, uit. “Probiotische bacteriën zijn bacteriën die onschadelijk zijn voor de mens en die soms zelfs gezondheidsbevorderend kunnen werken. En het zijn net deze bacteriën die we toevoegen aan onze schoonmaakmiddelen, die op alle andere vlakken net hetzelfde werken als traditionele producten”, vertelt hij. “Bacteriën zijn, net als wij, levensvormen. En net als wij hebben bacteriën dus voedsel en plaats nodig om te overleven. Door onze schoonmaakproducten in de strijd te gooien, ontstaat er competitie, want waar de probiotische bacteriën al het voedsel en al de plaats inpalmen, is er voor andere gevaarlijke bacteriën minder leefwereld beschikbaar.”

Tot zover de theorie, want in academische kringen is niet iedereen overtuigd. Zo wil prof. dr. Anné van het departement Microbiologie en Immunologie van de KULeuven graag eerst bewijzen zien. “Ik weet niet of het werkt. Het zou kunnen, zonder echt bewijs kan je daar niks over zeggen. In 2007 hebben ze dat middel in beperkte hoeveelheid getest, en die eerste resultaten waren positief. Maar sindsdien heb ik daar niets meer over gehoord.”

Ook prof. dr. De Vos van de UGent is sceptisch. “Het is niet uit te sluiten dat het zou werken, maar bewezen is het ook niet. Dat onderzoek in 2007 concentreerde zich op MSSA en MRSA, twee omgevingsbacteriën.

De superbacterie komt vooral in de menselijke darm voor, toch een heel ander gegeven. In principe zou het ook voor de superbacterie kunnen werken, maar bewijs daarvoor bestaat niet.”

Volgens Chrisal worden de producten in een enkel Limburgs ziekenhuis gebruikt. De instantie in kwestie wenst anoniem te blijven.

(CarCa)