LRM haalt Nederlandse muizenfabriek naar Diepenbeek

muis test

Het Nederlandse biomedische bedrijf InnoSer gaat zich vestigen op de campus van BioVille in Diepenbeek. De onderneming creëert daarmee in eerste instantie een achttal nieuwe jobs. InnoSer investeert ongeveer 1 miljoen euro in apparatuur, labo’s en installaties, en gebruikt daarvoor onder meer 250.000 euro die LRM als KlimOp-lening verstrekt.

“Tegen december willen we er graag onze intrek nemen”, zegt CEO Jan Bartels (52) van InnoSer. De onderneming is naar eigen zeggen gespecialiseerd in ‘facilitaire diensten voor testen in biomedische en farmaceutische bedrijven". In de praktijk zorgt het bedrijf voor muizen die het testen van mogelijk nieuwe medicijnen mogelijk maken. “Dat is helaas nog onvermijdelijk,” weet Jan Bartels. “De regels voor de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe medicijnen zijn zeer strikt gereglementeerd. Testen op dieren maken daar een onderdeel van uit.”

InnoSer doet dan ook veel meer dan zomaar muizen kweken. “Om de resultaten van de testen te kunnen garanderen, moeten de diertjes genetisch en microbiologisch ‘proper’ zijn. Er komt dus heel wat bij kijken.”

Omdat vele klanten van InnoSer zich in Vlaanderen bevinden, wou InnoSer ook hier een vestiging openen. “We hebben meerdere mogelijke locaties onderzocht. Onze keuze viel uiteindelijk op Diepenbeek omwille van de cluster van biomedische bedrijven hier, gelegen in het hart van de Euregio. We willen sterk groeien en hebben de ambitie om een grote Europese speler te worden, en willen op termijn ook de oversteek naar de VS maken.” De financiële hulp van de LRM en de meertaligheid van de Limburgers, heeft eveneens een rol gespeeld.