Lummense knalpot voor ronkende Russen

Bosal Research in Lummen, het zenuwcentrum voor de ontwikkeling van nieuwe uitlaatsystemen, trekhaken en andere auto-onderdelen, is een joint-venture aangegaan met de Russische autobouwer Gaz. Dit bedrijf, ooit in 1929 nog gestart onder licentie van Ford, maakt onder meer auto's van het merk Volga, maar ook bussen, vrachtwagens en rollend materieel voor de bouwsector. "Vanuit hun bestaande faciliteiten in Rusland gaan wij de toelevering voor hun uitlaatsystemen verzorgen," zegt Dick Monté, Public Affairs Officer van Bosal in Lummen. "Een belangrijke samenwerking waar we veel van verwachten.

Nieuw emissielab voor Lummen
Bosal heeft de economische crisis goed verteerd. "We hebben de organisatie tijdig aangepast aan de verminderde vraag die de hele autosector heeft geteisterd," zegt Dick Monté nog. "Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in de ontwikkeling van heel andere producten dan uitlaten, met name warmtewisselaars. Op die manier konden we de risico's beter spreiden." Bosal heeft in Lummen ook bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in de hardware voor een nieuw 'emissielab'. "De uitstoot van onze producten is heel belangrijk, zeker in deze milieubewuste tijden. Met dit nieuwe lab kunnen we de ontwikkelingstijd van nieuwe modellen flink verkorten, en dat is een groot voordeel." Ook nieuw vanuit Lummen: een reeks dieselpartikelfilters voor de vervangingsmarkt.

Bij Bosal in Lummen werken zo'n 120 mensen. De omzet bedraagt er ongeveer 23 miljoen euro. De totale omzet van de Bosal-groep was in 2010 683 miljoen euro. Daar werd een winst van 18 miljoen uit gepuurd.