Maastricht stelt discussie over plaats weilandwinkels uit (te complexe zaak)

De gemeente Maastricht stelt de vaststelling van de plaats voor 'weilandwinkels' uit. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er vanwege 'complexheid van het dossier' meer tijd nodig.

“vier lokaties in de picture”

Het gaat onder meer over bouwmarkten, tuincentra en meubel- en sanitairzaken. Er wordt waarschijnlijk gekozen uit vier lokaties.
Hieronder het persbericht:

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de beslissing over de vestigingslocatie voor perifere detailhandel in Maastricht uit te stellen. Vanwege de complexiteit van het dossier is er meer tijd nodig voor een zorgvuldig besluit. In de commissievergadering van aanstaande dinsdag spreekt het college met de raad over de vervolgstappen. Uiterlijk voor de zomer wordt een voorstel aan de raad  gedaan.

Eind december heeft onderzoeksbureau Progère een onderzoek gepresenteerd over de vier mogelijke locaties in Maastricht. De discussie is complex doordat naast de locatiekeuze diverse plannen zijn gemaakt door projectontwikkelaars. In het rapport van Progère zijn aannames gedaan over de maatregelen rond het Maaskruisend verkeer, waarover de raad nog geen besluit heeft genomen.
Om die reden wil het college eerst besluiten over het Maaskruisend verkeer en daarna de PDV-locatie bepalen. De investeringen in het Maaskruisend verkeer zijn namelijk bepalend voor de keuzemogelijkheden in het PDV-dossier. Daarnaast heeft het college meer tijd nodig om te onderzoeken welke juridisch-financiële risico’s aan de orde zijn.

Wethouder Gerdo van Grootheest: “Wij kiezen als college voor zorgvuldigheid in dit proces. De keuze die we nu maken heeft consequenties voor de komende decennia. Ik vind het vervelend dat we de beslissing uit moeten stellen, vooral voor de betrokken ondernemers. Met een overhaast besluit doen we echter geen recht aan het belang van dit thema.”
De gemeente wil het functioneren van de perifere en grootschalige detailhandel (PDV/GDV) in Maastricht verbeteren. Voorbeelden van PDV zijn bouwmarkten, tuincentra of meubel/keuken/sanitairzaken, GDV zijn bijvoorbeeld grote sport- of bruin- en witgoedwinkels. De Sphinx-locatie aan de Boschstraat is al eerder aangewezen als het nieuwe GDV-cluster in de stad. De gemeenteraad beslist in de komende maanden over de locatie voor de PDV.
 

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.