Maastrichtse 'giganten' balen van uitstel keuze grootschalige winkellocatie ('uitstel onacceptabel' zeggen Gamma, Intratuin en anderen)

Enkele grote detailhandelsbedrijven balen dat de gemeente Maastricht de beslissing over de nieuwe lokatie voor grootwinkelbedrijven heeft uitgesteld.
Hieronder het vlammend protest:
“Uitstel tot besluitvorming onacceptabel voor ondernemers”
 
Het college van Burgermeester en Wethouders van de Gemeente Maastricht heeft voorgesteld om de beslissing omtrent de Perifere Detailhandelsvestigingen (PDV) vooralsnog uit te stellen. Reden is de ‘complexiteit van het dossier’, waardoor er voor besluitvorming binnen de Gemeente meer tijd noodzakelijk is. Zo duurt de discussie rondom de PDV locatie maar voort, geheel tot ergernis van de ondernemers.
 
Uitstel tot besluitvorming is onacceptabel voor Mark en Paul Smeets eigenaren van Intratuin in Maastricht. “Al meer dan 6 jaar zijn wij op zoek naar een nieuwe locatie. Onze winkel is gewoon te klein. We willen graag voorzien in de behoefte die er in de markt is. Tevens willen we een modern tuincentrum bouwen, waar de consument van nu graag naar toe komt.”
Een andere partij, Groter in Wonen van eigenaar Maria en Stefan Houten, zou ook graag zijn bedrijf vanuit het industrieterrein Beatrixhaven verplaatsen en vergroten. Verder zijn de Gamma gelegen aan de Cabergerweg en de Praxis gelegen aan de Heerderweg al een tijd op zoek naar een nieuwe locatie door problemen op hun huidige plek. Er is behoefte aan een snelle oplossing.Intratuin wenst met deze vierbedrijven naar Maastricht-Zuid te verhuizen waar deze bedrijven zich samen kunnen vestigen en elkaar kunnen versterken. Juist deze gezamelijke vestiging heeft een enorme meerwaarde.Eenverhuizing zonder deze synergie is geen optie.
 
ROL WETHOUDER
Ook de Gemeente Maastricht heeft het initiatief van een centrale PDV locatie opgevat, echter lijkt verstrikt geraakt in de keuze tussen vier mogelijke locaties. Na de presentatie van een nieuw onderzoeksrapport in december, zou er nog voor de jaarwisseling een knoop worden doorgehakt. Deze keuze werd reeds uitgesteld naar de Commissievergadering van 11 januari, en is nu verder op de lange baan geschoven tot de zomer van 2011. De wethouder laat middels een persbericht weten dat het college aanvullende onderzoeken en meer tijd nodig heeft om een zorgvuldige keuze te maken in dit complexe dossier.
“En dat terwijl het voor mij redelijk eenvoudig ligt, zegt Mark Smeets, er is slechts één plek waar we op korte termijn aan de slag kunnen en dat is Maastricht Zuid. Onbegrijpelijk dat we na 6 jaar nog steeds geen uizicht hebben naar een nieuwe zaak. Zeker omdat het juist Gemeente Maastricht/Luc Winants was, die ons jaren geleden attendeerde op de locatie Maastricht Zuid. Ondertussen voelt het alsof wij opnieuw in de wachtkamer zijn gezet en worden wij na een periode van onderzoek na onderzoek opnieuw teleurgesteld.”
 
ZUID
Hij doet dan ook een beroep op de leden van de gemeenteraad: Laat de momenteel in Maastricht gevestigde bedrijven, die op dit moment een probleem vormen of ondervinden op hun huidige locatie verhuizen naar Maastricht Zuid. Op deze manier heeft het college ook meer tijd het dossier met betrekking tot de verkeersafwikkeling van het Maaskruisende verkeer beter af te wegen en een goede beslissing te nemen. Dit stagneert opnieuw de plannen van de ondernemers, terwijl een eerste PDV-aanzet op Zuid niets te maken heeft met de beslissing omtrent het Maaskruisendverkeer. Zij zijn bereid om in tijden van crisis forse investeringen te doen, die zorgen voor extra werkgelegenheid van zo’n 350 arbeidsplekken.
 
WERKLOZEN
“Het betreft dan ook nog eens arbeidsplaatsen die een kans bieden voor langdurig werklozen, legt Mark Smeets uit. Op de huidige locatie van Intratuin zijn reeds meerdere personen aan het werk die uit een langdurige werkeloosheid komen of mensen die met een lichamelijke beperking wel perfect kunnen functioneren als verkoper binnen ons bedrijf. Hier liggen dus ook grote kansen voor mensen die al langer uit het arbeidsproces zijn. Voor mij onbegrijpelijk dat dit initiatief niet omarmd word. Normaal heb ik daar niet zo’n probleem mee, maar kunnen en willen we niet langer gras over laten groeien.”
pBron: a href="http://www.wijlimburg.nl"wijlimburg.nl/a. Overgenomen met toestemming./p