Maastrichtse Horecastudent verovert Nederland met boeken- en studentensite

Jean-Luc Tuinstra (26) was eigenlijk voorbestemd om in de horeca te gaan. Is inmiddels echter een succesvolle ondernemer met een boeken- en studentensite. In 30 steden in Nederland.

“Er zijn nog genoeg concepten te bedenken”

1. Mini cv (nest, leeftijd, school- en werkervaring)

Ik ben Jean-Luc Tuinstra (26) en opgegroeid in Maastricht. Mijn studiejaren zijn begonnen aan de Hoge Hotelschool Maastricht waarbij ik mijn praktijkstage heb gelopen in Milaan en mijn managementstage, Sales&Marketing, bij Camille Oostwegel ChateauHotels & Restaurants. Na de Hoge Hotelschool Maastricht ben ik op zoek gegaan naar een studie die zich op ondernemen richtte en ik kwam uit bij de Master International Business richting Entrepreneurship and SME Management aan de Universiteit Maastricht. Deze studies gaven een mooie combinatie en verschillende kijk op ondernemen dat de basis vormde voor mijn huidige onderneming, www.eduboox.nl.

2. Hoe kom je op het idee om louter met studieboekenverkoop te starten?

Tijdens de Master IB richting Entrepreneurship was het verplicht een project uit te voeren binnen een bestaand bedrijf of een eigen bedrijf op te starten. Ik heb destijds gekozen voor het opstarten van een eigen bedrijf samen met 4 medestudenten. Na brainstormen en marktonderzoek op de Universiteit en Hogeschool bleek vraag te zijn naar een studentensite die het mogelijk maakte op lokaal gebied studieboeken te verhandelen, studentenkortingen, carrièremogelijkheden en evenementen te vinden. Dit unieke platform, www.eduboox.nl, is toen ontstaan en vanaf de start maakte studenten gretig gebruik van de verschillende mogelijkheden op Eduboox. Inmiddels ben ik als enige eigenaar over en werken er 3 mensen voor Eduboox.

3. Er is toch al heel veel op dit gebied, boekenverkoop op internet?Naast deze USP’s handelt Eduboox anders dan andere sites. Studenten kunnen voor slechts €9,95 per jaar hun studieboeken verkopen zonder enige commissie af te dragen aan Eduboox. Het aanmaken van een account is gratis, boeken kopen brengt geen extra kosten met zich mee, het aanbod bekijken kan gratis en gebruik maken van kortingen, carrièremogelijkheden en evenementen is gratis. Op het moment dat een student een boek wilt kopen krijgt de verkoper van het boek een mail die aangeeft dat er iemand is die zijn of haar boek wilt kopen. Op dat moment hoeft de verkoper pas Full member te worden voor €9,95 per jaar en verdient dit ook nog eens direct terug door de verkoop van het eerste boek. Na deze transactie is de verkoper Full member en hoeft deze het gehele jaar niks meer aan Eduboox af te staan. Naast het verkopen zonder commissie krijgen full members ook extra kortingen die het extra interessant maken om Full member te worden. Deze kortingen die bedrijven aanbieden representeren gelijk een bedrag als besparing dat het de moeite waard maakt om full member te worden.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.