Media van Amsterdam tot Australië schakelen Roermonds bedrijf in

Media van Amsterdam tot Australië schakelen Roermonds bedrijf in

Grote mediabedrijven zoals Elsevier tot Australische bedrijven schakelen de Roermondse onderneming X-Cago in voor het digitaliseren van papieren kranten, magazines, voor ontwerp en beheer van slimme archieven en allerlei printproducten. Dat levert in Roermond werk op voor tientallen mensen en in in Indiase vestiging van X-Cago zelfs 200.

Alleen al voor Elsevier scanden de ruim 25 Nederlandse medewerkers van X-Cago 700.000 papieren pagina's, een miljoenenopdracht. Voor onder meer De Volkskrant zijn archiefladingen foto's gescand.

Een nieuw project is de digitalisering van het complete archief dagblad De Pers, inclusief ePaper- en iPadvariant. CEO Koos Hussem van X-Cago: 'Het project is door De Pers ingeschreven voor de applicatie van het jaar award'. Ook doet de Roermondse onderneming klussen voor Concentra (Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen), Het Financieele Dagblad, de beide Limburgse dagbladen en anderen. Het gaat daarbij onder meer over digitale archiefdiensten. Naast Hussem bestaat het managementteam van X-Cago uit Erik Hommersom en Tjeu Mertens.

X-Cago scant niet alleen, de onderneming verwerkt de digitale informatie ook tot hapklare brokken die gemakkelijk toegankelijk zijn. Dat hergebruik levert opnieuw geld op. Verder produceert X-Cago printproducties zoals fotoboeken en veel culturele uitingen.

Het bedrijf telt naast Roermond een vestiging in de Verenigde Staten en India waar 200 mensen werken, onder meer voor zogenaamde prepress-klussen. Hussem: 'In Nederland doen wij alles wat kapitaal- en kennisintensief is. In India wat arbeidsintensief is. Zo kunnen wij een perfect product tegen uitermatig concurrende prijzen op de markt brengen'.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.