Medibo dicht want in Polen werken ze goedkoper

De firma Medibo, producent van medische en verpleegkundige materialen, gaat in augustus dicht. Dat heeft de eigenaar, de Zweedse ArjoHuntleigh Group, bekendgemaakt. Hierdoor verliezen 60 mensen hun job.

Medibo is van origine een Limburgs bedrijf dat in 1987 in Hamont-Achel werd opgericht door kinesist Jos Bollen. Hij bouwde de onderneming uit tot een belangrijke speler in de productie van allerlei materialen om patiënten een handje te helpen, zoals stoeltjes om op een tillift te plaatsen. De steile opmars van het bedrijf ging niet onopgemerkt voorbij, en in 1998 aanvaardde Bollen een bod van de Zweedse beursgenoteerde groep ArjoHuntleigh. De stichter bleef echter aan het roer van Medibo en introduceerde ook zijn zoon Niels in het management. Samen wisten ze het bedrijf verder uit te bouwen, met de laatste 5 jaar omzetten boven 25 miljoen euro en minimaal 5 miljoen euro winst.

“Eind vorige week kwam vanuit Zweden plots de aankondiging dat onze vestiging moet sluiten,” vertelt Niels Bollen. “Maandag werd het personeel ingelicht. Een donderslag bij heldere hemel. Zoals dat gaat bij beursgenoteerde bedrijven, tellen alleen de centen. Vandaar dat ondanks onze uitstekende cijfers, gemotiveerde medewerkers en zeer tevreden klanten, de productie wordt overgeheveld naar Polen. Kennis en efficiëntie spelen geen rol, alleen de lagere loonkosten geven de doorslag. In augustus is het hier gedaan. Alle mensen staan weldra op straat. Voor iedereen hier komt het nieuws als een volslagen verrassing. Het is een echte schok. Ook voor mij en voor mijn vader. We kunnen niet anders dan deze beslissing aanvaarden en stilaan uitkijken naar een nieuwe toekomst.”