kristof-tilkin-MIL-e1330894310130-300×294

Meer verlof doet beter presteren op het werk

Wie minstens 20 dagen per jaar verlof neemt, zal nadien op het werk minder gestresseerd zijn, een hogere concentratie hebben en dus beter presteren. Een studie van hr-dienstverlener Securex en het NSZ maakt dit duidelijk.

De overgrote meerderheid van de Vlamingen is dezer dagen aan vakantie toe. “Om de batterijen weer op te laten,” zo klinkt het. Maar hoeveel dagen zou je nu eigenlijk vakantie moeten nemen om daadwerkelijk als herboren opnieuw op het werk te verschijnen? Of met andere woorden: is er een verband tussen het aantal opgenomen verlofdagen en stressbeleving? Securex en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) gingen op onderzoek uit. “Onze bevindingen zijn deze keer toegespitst op zelfstandigen, maar kunnen ongetwijfeld worden doorgetrokken naar iedereen die werkt,” zegt Kristof Tilkin, Regional Sales Manager van Securex in Hasselt.

Een eerste conclusie is dat wie meer dan 20 dagen verlof neemt, zich minder neerslachtig voelt dan de anderen. “Zij beweren bovendien minder lichamelijke klachten te hebben die door hun professionele activiteit veroorzaakt worden,” aldus Tilkin. “We stellen vast dat wie daarentegen te weinig verlof neemt, veel meer problemen heeft met de concentratie. Deze mensen vinden van zichzelf dat ze te veel dingen aan hun hoofd hebben. Ze geven toe dat ze hierdoor minder goed presteren. Wie dus wel voldoende vakantie heeft genomen, heeft echt het hoofd kunnen leegmaken.”

Werk-privé

Zeker in tijden van crisis, waarin de economische onzekerheid zorgt voor bijkomende stress op het werk, is het verstandig om voldoende vakantie te nemen. “Zeker voor zelfstandigen, want door de hoge werkdruk en de onzekerheden die met de toekomst van hun onderneming gepaard gaan, slagen zij er heel moeilijk in een evenwicht tussen privé en bedrijf te vinden en zich mentaal volledig te ontspannen”, weet de regionale Securex-verantwoordelijke. “Vakantie maakt het echter mogelijk om beter met die stress om te gaan, en daar zowel op het werk als thuis de vruchten van te plukken. Wie meer dan 20 dagen verlof neemt, ziet vaker de toekomst immers positief tegemoet.”