Melotte laat moderne brillen uit printer rollen

Het Zonhovense bedrijf Melotte gaat voor het Brugse brillenhuis van Patrick Hoet (foto) exclusieve 3D-brillen maken. Het gaat niet om brillen om 3D-beelden te bekijken, maar wel om moderne titanium-brillen op maat, die gemaakt worden met behulp van de 3D-printtechnologie.

Patrick HoetPatrick Hoet, familie van ‘kunstpaus’ Jan Hoet, zal woensdag in Zonhoven de eerste 3D-geprinte brillen in titanium voorstellen. Dankzij de spitstechnologie van Melotte zullen die brillen met een minimaal gebruik van materiaal en energie geproduceerd worden. De eerste modellen zullen aangeboden worden in zeven combinaties van glas- en specifieke neusgrootte. Die zullen vanaf volgende week te vinden zijn bij 14 Vlaamse opticiens.

Maar in principe kan eender welke, unieke bril op deze manier gemaakt worden. Het enige wat Melotte daarvoor nodig heeft is een 3D-bestand van de bril. Vandaag bestellen, een paar dagen later ophalen. Voor Mario Fleurinck van Melotte mag de samenwerking een inspiratie zijn voor andere industriële sectoren die de overgang willen/moeten maken naar een duurzame samenleving. Volgens berekeningen van Melotte verlaagt hun nieuwe manier van produceren de impact op het milieu met een factor acht.