luc de munck facil (Foto: Dick Demey)

Moeilijk gaat ook: Facil overschrijdt kaap van half miljard

"Ce ne sera pas facile", moeten ze bij het Genkse bedrijf Facil hebben gedacht toen hun voornaamste klant Ford Genk aankondigde de deuren te zullen sluiten. Toch staat er 10 jaar later een internationaal bedrijf recht met een omzet van 520 miljoen en 650 werknemers verspreid over diverse buitenlandse vestigingen. Dat uw Audi A8 niet uiteenvalt in 2 A4's is te danken aan de honderden schroeven, bouten en andere bevestigingsmaterialen die Facil levert aan de internationale automobielindustrie. Een fantastisch parcours, dat hen vandaag brengt tot de eerste van de drie finalisten voor de prijs van Limburgse Ondernemer van het Jaar!

Het verhaal van Facil begon in 1999 aan het koffieapparaat... De overlevering wil dat de medewerkers van de Duitse producent van moeren en bouten Kamax, en die van de Franse producent van plastic en metalen clips A-Raymond, met elkaar aan de praat geraakten in de fabriek van Ford Genk. "Als we de logistiek van al die kleine onderdelen nu eens zelf in handen nemen en zo onze klanten gaan ontzorgen?"

Met een nieuwe joint venture tussen de Duitsers en de Fransen, vandaag nog steeds de aandeelhouders van Facil, werd een totaalpakket samengesteld waarin alle 500 bevestigingsmaterialen werden gebundeld. Opeens had Ford nog maar één leverancier in plaats van 50. Facil was vertrokken en ging ook voor andere voertuigbouwers de moeren, bouten, clips en andere benodigdheden bundelen. Intussen worden tientallen klanten bediend in binnen- en buitenland. Facil heeft het hoofdkwartier, met alle knowhow voor R&D, in Genk gehouden en is voor de verdeling van de materialen mee verhuisd in de nabijheid van de voertuigfabrikanten. Er zijn nu 20 vestigingen in 10 landen, waaronder de VS.

Vanaf 2024 wil Facil nieuwe filialen openen in India, Vietnam en Saoedi-Arabië. Het is vooral door de toenemende elektrificatie van de voertuigindustrie dat de Genkse onderneming kan doorgroeien. De ingenieurs die in Limburg actief zijn, denken mee na over de specifieke vereisten waar deze bevestigingsmaterialen aan moeten voldoen, en manoeuvreren hun werkgever op die manier in de positie van preferred supplier.

Facil realiseert dit jaar voor het eerst een omzet van meer dan een half miljard euro, 520 miljoen euro om precies te zijn. Van de 650 werknemers in de verschillende vestigingen zijn er 90 aan het werk in Genk.