Nieuws Limburg Moet provincie groepsaankoop van elektro organiseren?

Moet provincie groepsaankoop van elektro organiseren?

Moet provincie groepsaankoop van elektro organiseren?

Artikel in Het Belang van Limburg dinsdag: “De Provincie Limburg gaat samen met verenigingen en gemeenten initiatieven opzetten voor de samenaankoop van zuinige wasmachines, afwasmachines, diepvriezers en verlichting.” Bedoeling is om zo energie te besparen. Goed idee, of toch niet?

Heel wat Limburgse elektrohandelaars zijn niet akkoord: “We hebben het nu al zo moeilijk om te concurreren tegen de grote ketens en het internet,” vindt Johan Schroeyen van EP Schroeyen in Heusden-Zolder. “Als men vanuit overheidswege dan ook nog de consumenten in een bepaalde richting gaat sturen, zijn we misschien helemaal de klos. Want de energiezuinige toestellen verkopen we allemaal, alleen zit er bij ons minder marge op, omdat we in kleinere hoeveelheden aankopen én ook service leveren. Als de provincie de bevolking massaal naar prijsbrekers zonder service stuurt, kunnen wij er beter mee ophouden. Het kan toch niet dat men onder het mom van energiebesparing de kleine zelfstandigen platdrukt?”

witgoed Veel zal afhangen van de voorwaarden die het provinciebestuur aan de leveranciers zal opleggen. “Gaat men inderdaad alleen de prijs laten meespelen, of ook kijken naar wie de plaatsing, onderhoud en herstellingen kan doen,” vraagt Marc Kemp van Selexion Kemp in Hasselt zich af. “Energiezuinige toestellen kunnen we allemaal leveren, dat is geen probleem. Het verschil wordt gemaakt met de service, maar dat kost natuurlijk iets meer.”

Jos Cuypers van Elektro Cuypers in Lommel is er iets geruster in: “Ik denk niet dat klanten gaan meedoen met een groepsaankoop als er geen sterke service aan verbonden is. Dan geven ze liever iets meer uit bij een lokale handelaar. Ja, ook voor de energiezuinige toestellen. Mensen die alleen maar naar de prijs kijken, vind je overal. Maar dat is niet ons cliënteel.”

Als het hele verhaal doorgaat… “Want we hebben al vaak zulke spectaculaire aankondigingen van groepsaankopen gehoord, die achteraf nooit werden uitgevoerd,” aldus de handelaars. “De praktijk blijkt veel moeilijker dan de theorie. Als de provincie nu al zegt dat vooral naar de burgers zelf wordt gekeken om dit samen met buren en familie uit te werken, belooft het een maat voor niets te worden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.