Nederweertenaar Hendrix door fusie naar bedrijf met 2000 personeelsleden

De uit Weert afkomstige ondernemer Mathias Hendrix verdubbelt zijn al enorme dierfokkerij Hendrix Genetics door een fusie met het Franse bedrijf Grelier.

Hendrix Genetics in Boxmeer, de grootste dierfokkerij van Nederland, gaat samenwerken met de Franse branchegenoot Grelier. De twee bedrijven gaan hun pluimveefokkerijen en distributieactiviteiten fuseren. De combinatie telt ruim 2000 werknemers en is daarmee een grote speler in Europa.

De Europese fokkerijsector is de laatste jaren het toneel van overnames. Ook Hendrix neemt deel aan deze strijd om schaalvergroting en verbreding van de activiteiten. Het is daartoe joint ventures aangegaan met buitenlandse partners.

Hoe de bundeling met de Franse dierfokkerij precies vorm krijgt en wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid, is nog onduidelijk. 'We gaan de komende weken met de managementteams van beide bedrijven een businessplan schrijven', zegt Thijs Hendrix, directeur en aandeelhouder van Hendrix Genetics. 'Als dat plan rond is, kunnen we de gevolgen voor de werkgelegenheid en de eigendomsverhoudingen naar buiten brengen. We sluiten op voorhand niets uit.'

Voor Hendrix Genetics, voortgekomen uit een samenwerking tussen diervoederbedrijf Nutreco en de Limburgse familie Hendrix, is het veruit de grootste transactie uit de bedrijfsgeschiedenis. Thijs Hendrix benadrukt dat de Fransen vooral sterk zijn in distributie en dat Hendrix Genetics zich toelegt op de genetische aspecten van het fokken. 'Grelier wil, door de fusie, de aanvoer van goed fokmateriaal veiligstellen', zegt Hendrix. 'We moeten in Europa groter worden', vervolgt hij. 'In Azië en de Verenigde Staten werken de fokkerijen op veel grotere schaal en is de kostprijs lager.'

De krachtenbundeling met Grelier moet, na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, medio volgend jaar worden afgerond.

Beide fusiepartners zijn familiebedrijven. Grelier is een bedrijf dat zich toelegt op kalkoen, kip en parelhoenders. In kalkoen claimt het een marktaandeel van 28% te hebben op de Europese markt. Het Franse bedrijf, opgericht in 1955, heeft vijf productielocaties op de thuismarkt. Bij Grelier werken ruim 1000 medewerkers, die een omzet van euro 180 mln realiseren.

Daarmee is Grelier iets groter dan zijn Nederlandse partner. Hendrix Genetics is actief in het fokken van varkens, vis en legpluimvee. De onderneming heeft 1000 werknemers in dienst en verwacht dit jaar een omzetgroei van 15%, tegen euro 134 mln in 2009.

Voor Hendrix Genetics is Frankrijk bekend terrein. Op dit moment zijn er 250 werknemers actief. In 2005 deed Hendrix er zijn eerste overname, drie jaar later kocht de Brabantse onderneming er nog een fokkerij, France Hybrides, gespecialiseerd in fokvarkens. Het bedrijf heeft sinds die tijd ook een Franse minderheidsaandeelhouder, Sofiprotéol.

Onlangs besloot Hendrix Genetics een vijfde fokactiviteit aan de portefeuille toe te voegen: een visfokkerij. De onderneming verwierf in Schotland twee bedrijven in de aquacultuur.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.