Schermafbeelding 2024-07-04 om 00.59.12

Nieuw café in Zolder brengt ode aan verleden

De voormalige mijngebouwen van The Max in Zolder krijgen een nieuwe trekpleister. In september opent er een mijnwerkerscafé, gebaseerd op de iconische melkbar die er destijds lag. Zal er ook te verkrijgen zijn: ‘Melkbar-bier, een creatie van brouwerij Kompel.

De voormalige mijnsite van Zolder herbergt binnenkort een uniek mijnwerkerscafé, geïnspireerd op de iconische melkbar van Hilda Put. Alle mijnwerkers moesten er voor en na het werk passeren omdat men destijds dacht dat melk gezond was voor mijnwerkers die de hele dag in stof en vuil gewerkt hadden.

“We willen meer dan alleen een café creëren”, vertelt ondernemer en mijnwerkerszoon Tamer Cankurtaranoglu uit Heusden-Zolder, de drijvende kracht achter The Max. Hij kocht de mijngebouwen enkele jaren geleden voor meer dan 20 miljoen euro. “Het mijnwerkerscafé wordt een plek waar de geschiedenis tastbaar wordt. Bezoekers kunnen hier niet alleen genieten van een drankje en tapas, maar kunnen ook warme herinneringen ophalen. Het interieur is aangekleed met de originele houten tafels en stoelen uit de jaren ’50 en zorgt zo voor een authentieke sfeer.”

In samenwerking met brouwerij Kompel werd eind vorige week al het Melkbar-bier gelanceerd. “Het is een krachtig, donker bier met een vleugje whisky en licht zoete tonen, bedoeld om het zware werk in de mijnen te symboliseren”, leggen Frederic Fabry en Sandro Di Pietro van de brouwerij uit.

Naast het mijnwerkerscafé heeft Tamer Cankurtaranoglu op dezelfde site nog andere projecten gelanceerd, zoals brasserie Lavandi, inclusief wintertuin en vernieuwde feest- en vergaderzalen. Het Jazz Café en een sigarenclub, met een walk-in humidor zitten in de eindfase. Het wordt druk, daar in Zolder!