Kuka Houthalen

Nieuwe hoofdkwartier voor robots strijkt neer in Houthalen

Kuka, een multinational van Duitse origine die robots en andere toepassingen van automatisering maakt, heeft een gloednieuw hoofdkantoor en bijhorend trainingscenter in Houthalen-Helchteren officieel in gebruik genomen. Er zullen 30 mensen aan de slag kunnen.

De Duitse producent van industriële robots Kuka werd in 1898 opgericht door Johann Keller en Jakob Knappig. De naam staat voor de beginletters van ‘Keller Und Knappig Augsburg’. Het bedrijf haalt een omzet van 4 miljard euro en stelt 15.000 mensen te werk. In 1985 streek Kuka neer in Limburg, aanvankelijk als supportvestiging voor de Kuka-robots bij Ford Genk.

Enkele maanden geleden verhuisde Kuka Benelux naar een gloednieuw, high-tech gebouw in de Koolmeesstraat in Houthalen-Helchteren. Daarin worden verkoopafdelingen, administratie en een trainingscentrum met een labo- en testcentrum ondergebracht. Donderdag vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns en burgemeester Alain Yzermans. Er werd ook een ‘open house’ op poten gezet, waarbij 160 bedrijfsleiders allerlei demonstraties van de nieuwste robots en autonome, mobiele platformen konden bewonderen.

“Kuka is een toonaangevend bedrijf uit de Benelux dat zich gevestigd heeft op de nieuwe site van Houthalen-Oost”, weet de burgemeester. “Een strategische toplocatie in Midden-Limburg waar zich een hoogwaardige en duurzame bedrijvencluster vormt. Om fier op te zijn!”