Nieuwe sigarenfabriek in Lummen goed voor 90 nieuwe jobs

Met een groots opgezet event voor klanten en leveranciers, heeft The Scandinavian Tobacco Group op het industrieterrein aan de Dellestraat in Lummen (grens met Heusden-Zolder), de grootste sigarenfabriek van Europa officieel in gebruik genomen. Jaarlijks zullen hier zowat 1 miljard sigaren worden gemaakt, waarvan 180 miljoen voor de Belgische markt. De bekendste merken die hier geproduceerd worden zijn Mercator (1/3 van het totale marktaandeel), Don Pablo, Café Crème en Corps Diplomatique.

De nieuwe vestiging is deels een herlokalisatie van de productie-eenheden in Geel, Leuven en het Deense Holme, waar een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden noopten om deze vestigingen te sluiten. Bijna het voltallige personeel van Leuven en Geel, zowat 360 medewerkers, is mee naar Lummen verhuisd. Zij maken gebruik van een speciale busdienst voor woon-werkverkeer. Zowat 90 nieuwe personeelsleden brengen het sociaal actief op 450.

Bij de bouw van de nieuwe plant heeft The Scandinavian Tobacco Group veel aandacht besteed aan ecologie. Aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek moest uiteraard ook de strengste regels qua brandveiligheid in acht nemen. De totale investering van het project bedroeg 32,5 miljoen euro.