Nieuws

Elk jaar stelt Voka Limburg een lijst op van prioriteiten die in het belang van ondernemend Limburg door de overheid moeten aangepakt worden. Bij de evaluatie blijkt dat er in 12 maanden tijd 3 van de 10 aandachtspunten werden vervuld.

De Applausmeter noemt Voka Limburg de beoordeling van het regeringswerk. Drie prioriteiten mogen op applaus rekenen: Ten eerste, de erkenning van Limburg als 'ontwrichte zone' en de steunmaatregelen die hiermee gepaard gaan. Ten tweede, de herbestemming van de terreinen van Ford Genk. En ten derde, de inspanningen voor de opwaardering van technische en beroepsopleidingen.

Waar het blijft pijn doen: "Mobiliteit, mobiliteit, mobiliteit, herhaalt Voka Limburg. "Voor de Noord-Zuidverbinding staan we vandaag terug bij af. De doekjes van het bloeden die Limburg heeft gekregen in de vorm van de spitsstroken voor de E313 en E314 gaan ons ook niet wapenen op lange termijn. Combineer dat met de mogelijke niet-realisatie van Spartacus, en onze hele provincie dreigt een woestenij te worden." Nog voor verbetering vatbaar: de participatie van Limburgse studenten aan het hoger onderwijs, de krapte op de arbeidsmarkt, de afbouw van het overheidsbeslag, de verbetering van bedrijventerreinen, de aanpak van de armoede, de belastingdruk en de hoge loonkost.

"Waar we vorig jaar slechts 1 van 10 topprioriteiten konden afvinken, boeken we dit jaar toch licht vooruitgang", vindt voorzitter Francis Wanten. "Maar met 3 van de 10 prioriteiten in het groen kunnen we voorlopig nog niet spreken van een geslaagd beleid. Veel prioriteiten zitten nog te veel in een studiefase en zijn te weinig geconcretiseerd. Helaas is er dus nog niet de vooruitgang die we gehoopt hadden, 3 jaar na de verkiezingen. Zeker niet als we incalculeren dat ook de Vlaamse en federale politici binnen dit en een jaar volop in verkiezingsmodus zitten. Het komende jaar wordt zonder meer het jaar van de waarheid. We gaan opnieuw overladen worden met mooie woorden, maar wij willen daden zien. Dit jaar nog", besluit Wanten.