dsm-genk-300×200

Nog onheil in Genk: DSM plat na ontslagen

De 230 werknemers van DSM in Genk hebben dinsdagnamiddag spontaan het werk neergelegd nadat de directie op een bijzondere ondernemingsraad had aangekondigd dat er 16 mensen zullen ontslagen worden. De boodschap kwam als een totale verrassing voor de vakbonden.

Bij DSM in Genk worden 'engineering plastics' gemaakt voor de automobielsector, bouw en andere toepassingen. De cijfers of conjunctuur waren niet van die aard dat de werknemers op de bijzondere ondernemingsraad slecht nieuws hadden verwacht.

"Toch vindt de directie het nodig om aanpassingen te doen die het bedrijf concurrentiëler moeten maken," zegt Chantal Thoelen, secretaris van ACV Bouw, Industrie en Energie. "In dat plan zullen er 12 arbeiders en 4 bedienden moeten vertrekken. Dat hadden we totaal niet verwacht. De mensen reageren bijzonder ontgoocheld en hebben dan ook meteen het werk neergelegd."

De productie bij DSM is bijgevolg stilgevallen. Er is voorlopig geen contact meer geweest met de directie om een oplossing te zoeken. De vakbonden willen eerst deze mededeling laten bezinken en beraden zich vervolgens met hun achterban over verdere acties.