Michel-Maus

Nu ook ideeënbus om fiscaliteit te verbeteren

Nadat een petitie met bijna 5000 ondertekenaars een flinke duw heeft gegeven tot het terugschroeven van de fiscale 'monsterboetes' van 309 procent, lanceren de initiatiefnemers nu een oproep naar het grote publiek om ideeën te verzamelen voor een verdere verbetering van de fiscaliteit. Onder meer VUB-professor Michel Maus (foto) schaart zich achter het initiatief.

Als reactie op de monsterboetes van 309 procent op het niet-aangeven van voordelen van alle aard, hebben enkele accountants en fiscalisten de website www.stopdefiscaleonzin.be opgezet. De petitie voor een eerlijkere fiscaliteit werd hier op korte tijd getekend door bijna 5000 ondernemers en andere sympathisanten. Als gevolg kondigde minister van Financiën Vanackere aan om de circulaire terzake te milderen.

De initiatiefnemers van de petitie willen nu nog een stap verder gaan. "We hebben tussen de reacties tientallen uitstekende suggesties ontvangen om de fiscaliteit nog eerlijker te doen verlopen," zegt fiscalist Eddy Claesen. "Daarbij echt knappe ideeën, waar we zeker van zijn dat de bevoegde ministers er wel oren naar zullen hebben. Vandaar dat we, samen met professor Michel Maus en andere vooraanstaande fiscalisten, een ideeënbus gaan openen om nog meer waardevolle voorstellen te bundelen. Het is een oproep naar boekhouders-fiscalisten, advocaten, bedrijfsleiders, politici, maar ook naar alle andere burgers om ideeën voor een betere fiscaliteit door te geven op www.stopdefiscaleonzin.be. Met een expertenpanel zullen we alle suggesties grondig doornemen en bundelen tot een werkbaar manifest. Het is vervolgens aan de ministers om hiermee aan de slag te gaan."