canoo-electric-car_100717008

Oef: NedCar heeft opvolger voor BMW in Born

Bij VDL NedCar in Born, waar zoals u weet honderden Belgisch-Limburgers werken, is er een opvolger gevonden als eind 2023 de productie van BMW stopt. NedCar heeft zopas een contract getekend met het Amerikaanse Canoo, dat elektrische pickups, minibusssen en bestelwagens op de markt gaat brengen. Net over de grens zullen er in 2023 zo'n 15.000 minibusjes van het type Lifestyle Vehicle worden gebouwd, een futuristisch ogend model dat met 1 batterij 400 kilometer kan overbruggen (foto).

VDL Nedcar heeft een belangrijke eerste stap gezet om de toekomst op de langere termijn zeker te stellen. De autofabrikant uit Born gaat auto’s produceren voor Canoo. Deze startup uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten bouwen in Born. In 2022 gaat het om 1.000 exemplaren, en na het vertrek van BMW om zo'n 15.000 stuks per jaar van het eerste model.

Canoo, gevestigd in Californië, wil "de meest ruimtebesparende elektrische voertuigen op de markt brengen, zoals pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk". Het model Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar in eerste instantie voor Canoo gaat produceren, is meteen het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen.

Het contract dat woensdag werd ondertekend, houdt een overlapping van de activiteiten in. Tot eind 2023 worden er immers nog BMW's gebouwd in Born (Mini en X1). Er zal dus enige creativiteit met tijdelijke huisvesting nodig zijn om op het bestaande fabrieksterrein 2 automerken gelijktijdig van de band te doen rollen. VDL NedCar is intussen in onderhandeling met andere partijen om na het vertrek van BMW de volledige capaciteit te kunnen benutten. Zowel start-ups als gevestigde merken komen in aanmerking om naast Canoo bediend te worden. "We denken ook aan de plaatselijke assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales, al dan niet in samenwerking met partners", aldus de woordvoerder van VDL NedCar.

In ieder geval geeft het nieuwe contract aan dat de Nederlandse autobouwer terdege werk maakt van de zoektocht naar een maximale bezetting op het moment dat BMW zijn biezen pakt in Born. Goed voor de jobs!