Ondernemerspoll: Ongerustheid Q3 was niet nodig

Ondanks de sombere voorspellingen voor het derde kwartaal van 2010, blijkt dat de Limburgse ondernemingen het toch niet zo slecht doen. Uit de bevraging POL van VKW-Limburg en Unizo-Limburg blijkt een optimistische stemming.

De POL van oktober 2010 gaat stevig in het groen: met een POL van 8,1 lijkt onze economie het niveau van begin 2008 terug te hebben gehaald. Bovendien zijn ook de verwachtingen goed, wat aangeeft dat het herstel stevig lijkt. Toch waarschuwen de werkgevers voor te veel optimisme: dit jong economisch herstel mag in geen geval als alibi gebruikt worden om de globale belastingdruk opnieuw te laten stijgen. De waarde-indicator stijgt zelfs van 0,5 naar 8,1. En ook in Q4 wordt een verdere verbetering van het economische klimaat verwacht. "We zien dat vooral de groothandel, productie, maar vooral de bouw, het meeste vooruitgang boeken," stelt Jos Stalmans, gedelegeerd bestuurder van VKW-Limburg. "In de detailhandel is een kleine meerderheid nog pessimistisch."
Zijn Unizo-collega Joël Stockmans voegt er nog aan toe: "Met dit optimisme lijkt onze economie het niveau van begin 2008 terug te hebben gehaald. Toch waarschuwen we voor te veel optimisme: dit jonge economische herstel mag in geen geval als alibi gebruikt worden om de globale belastingdruk opnieuw te laten stijgen."