C-Mine-Crib

Ontwrichting voor C-Mine Crib en andere jobcreators

De langverwachte uitbreiding van de Limburgse steunzone in het kader van de ‘Ontwrichte Zones’ werd dinsdag eindelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat wil zeggen dat de toegevoegde businesscenters, incubatoren en brownfieldprojecten vanaf 1 mei ook van steunmaatregelen gebruik kunnen maken. Ze krijgen onder meer een korting op de bedrijfsvoorheffing bij aanwerving van nieuwe medewerkers.

Concreet gaat het om bedrijven die gelegen zijn in BioVille (Diepenbeek), Microsoft Innovation Center Vlaanderen, C-Mine Crib en Houtparklaan in Genk, Agropolis in Kinrooi, Agora Stayen in Sint-Truiden, de Linkhoutstraat in Lummen en het Oud Gemeentehuis in Houthalen-Helchteren.

“Op zich gaat het om een heel beperkte uitbreiding van de steunzone, maar voor de betrokken bedrijven is dit uiteraard wel een belangrijke troef waar ze niet langer van verstoken blijven”, zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg.

De werkgeversorganisatie dringt nu aan op een verdere verfijning, die bij voorkeur nog voor de zomer zou moeten doorgevoerd worden. "Zo doen er zich problemen voor met de referentieperiode waaraan wordt afgetoetst of een arbeidsplaats nieuw is", vult manager Belangenbehartiging, Johan Schildermans aan. "Hierdoor wordt het voor sommige bedrijven onnodig moeilijk gemaakt om een investeringsdossier in te dienen. Nog een belemmering is dat investeerder en werkgever tot op heden steeds dezelfde vennootschap dienen te zijn, wat een aantal begunstigden om onduidelijke redenen uitsluit. Ik denk aan een patrimoniumvennootschap die de investering doet, terwijl de aanwervingen door de exploitatievennootschap gebeuren. Een verdere verfijning van de voorwaarden is bijgevolg nodig."