OTTO Workforce: drie strategische overnames om klaar te zijn voor opnieuw grote groei (dit jaar 50%)

Frank van Gool: drie strategische overnames om klaar te zijn voor opnieuw grote groei (dit jaar 50%)

Directeur/eigenaar Frank van Gool van OTTO Work Force staat in de hoogste versnelling. Met name in Duitsland verwacht hij een grote komst van buitenlandse werkkrachten nu de landsgrenzen daar open gaan voor bijvoorbeeld zijn Polen. Van Gool deelt wel een waarschuwing uit aan zijn collega's in Limburg, die moeten goed bewust zijn dat het aantal autotochtone werkkrachten de komende jaren flink afneemt. Nu voorsorteren levert straks minder problemen op.
Dit is de vierde aflevering in onze serie waar Limburgse ondernemers terug- en vooruitkijken.

“OTTO Work Force groeide in 2010 met 50%”

Wat was uw zakelijk hoogtepunt in 2010?

2010 was niet alleen ons (10-jarig) jubileumjaar, maar vooral ook het jaar van 3 strategische overnames. In Nederland namen we EAR Holding over, een uitzendorganisatie voor schilders en technische functies. De overgenomen vestigingen van Olympia Polen zijn inmiddels geïntegreerd in ons kantorennetwerk in Polen. Olympia Duitsland met 35 kantoren en een staf van 150 man blijft onder de eigen naam opereren. Door deze overnames steeg onze omzet in 2010 met 50%.

Wat was uw zakelijk dieptepunt in 2010?

Het feit dat sommige gemeenten geen werk maken van de opvang en integratie van arbeidsmigranten, waardoor er maatschappelijke wrevel kan ontstaan in buurten en wijken. Absoluut dieptepunt was de Haagse wethouder Marnix Norder die sprak van een ‘tsunamie van Oost-Europeanen’. Ronduit schandalig. Niet de Oost-Europeanen zijn het probleem, maar de gemeente zelf veroorzaakt het probleem door niets te doen. Norder moet maar eens in Venray of in Horst komen kijken hoe het wel moet.

Gaat 2011 beter voor u worden?

Absoluut, in mei 2011 gaan namelijk de grenzen van Duitsland open voor werknemers uit Tsjechië, Slowakije en Polen. Onze dochter Olympia Duitsland is klaar om arbeidsmigranten uit die landen aan werk te helpen. Door de aantrekkende economie en de vergrijzing voorzien wij ook in Nederland een voortzetting van onze groei. Wij voorzien een verdubbeling van het aantal wervingskantoren in Centraal-Europa en een versteviging van onze positie als dé Europese arbeidsmarktspecialist.

Wat moeten Limburgse ondernemers in 2011 anders gaan doen?

Veel beter op de krimp anticiperen door personeelszaken écht beleidsmatig te benaderen. Iedere ondernemer kan op zijn vingers natellen hoeveel werknemers er de komende vijf jaar zullen met pensioen gaan. En waarschijnlijk komt hij handen te kort. En dan moet hij zicht de vraag stellen hoeveel potentie er op de arbeidsmarkt aanwezig is. Dat zal –afhankelijk van de branche- flink kunnen tegenvallen. Daarom moeten vooral productiebedrijven nu al serieus over werknemers uit andere landen gaan nadenken. Want die gaan we de komende jaren allemaal nog veel harder nodig hebben.

Wie is volgens u de Limburgse ondernemer van het jaar 2010?

Zonder enige twijfel Jean Gelissen. Hij heeft de afgelopen jaren met Toverland laten zien dat hij veel in zijn mars heeft. En een paar weken geleden verraste hij heel Limburg met zijn plannen voor een themapark van Europese allure in Brunssum. Jean Gelissen is een serieuze ondernemer die waardering verdient vanwege de zorgvuldige wijze waarop hij zijn ondernemingen laat groeien. Ook is hij een enthousiasmerende en samenbindende ondernemer met visie en drive, die zicht bewust is van de waarde van beeldvorming en draagvlak.

Als u nu geen bedrijf had maar wel 1 mln euro, waar zou u die in steken?

Samen met mijn vrouw Karolina, operationeel directeur bij OTTO Work Force, zou ik een bureau beginnen aan de bovenkant van de markt van bedrijfsevenementen: verrassend, goed verzorgd en voor een billijke prijs.

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.