Personeel Solenis (Beringen) gijzelt voorraad

Bij chemiebedrijf Solenis in Beringen, dat in oktober de intentie tot sluiting heeft aangekondigd, wordt actie gevoerd tegen het uitblijven van een aanvaardbaar sociaal plan. Het personeel blokkeert de geproduceerde goederen als onderpand, om druk te zetten op de onderhandelingen, zo laten de vakbonden weten.

Solenis, de nieuwe naam van het voormalige Ashland, werd afgelopen zomer overgenomen. Amper 2 maanden later hebben de nieuwe eigenaars echter de sluiting aangekondigd. Er zou teveel concurrentie uit Azië zijn voor de productie van chemicaliën voor de papierindustrie. Als in april 2015 het doek valt over dit bedrijf, verliezen 35 mensen hun baan.

solenisWaar de werknemers aanvankelijk het overleg over een sociaal plan een kans wilden geven, is na de eerste besprekingen het water voor hen veel te diep. "Het is ons snel duidelijk geworden dat de beslissing om te sluiten is genomen omdat de directie de mogelijkheid ziet om meer winst te maken," zegt Eddy Kellens van het ACV. "Als dit betekent dat 35 mensen met hoge anciënniteit hun job verliezen, en zo goed als geen kans maken om een andere job te vinden, is dit schandalig. Bovendien lacht de directie de vakbonden gewoonweg uit en zitten de onderhandelingen daardoor totaal in het slop. Er wordt dus actie gevoerd. De werknemers zullen de goederen niet meer uitleveren, en deze als onderpand gebruiken om tot een degelijk sociaal plan te komen. Wij roepen de directie op om hun gezond verstand te gebruiken, hun verantwoordelijkheid te nemen, en geen sociaal bloedbad te creëren."